Nu prind rădăcini

 

Nici un sibian nu s-a arătat interesat de a obține fonduri nerambursabile pentru împădurirea terenurilor agricole din mediul rural. În prezent, doar 34% din suprafața județului Sibiu este împădurită.

În prezent, statisticile arată că o treime din suprafaţa judeţului Sibiu este împădurită

În prezent, statisticile arată că o treime din suprafaţa judeţului Sibiu este împădurită

Peste 176 de milioane de euro sunt puse la dispoziția celor interesați să-și împădurească terenurile agricole de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Sumele pot fi accesate prin Măsura 2.2.1, „Prima împădurire a terenurilor agricole“, care are ca scop creșterea suprafeței de pădure prin sprijinirea lucrărilor de împădurire și întreținere a plantațiilor, iar fondurile sunt acoperite în proporție de 100%, fără a exista obligativitatea cofinanțării. Cu toate acestea, până în prezent, la Sibiu au  a fost depus nici un proiect pentru aceast măsură. „Nu avem nici un proiect, nici o cerere pe această măsură. Se pare că nu este o măsură prea agreată, la nivel național fiind înregistrate doar vreo trei proiecte. Au fost câțiva care s-au interesat, dar au abandonat imediat, pentru că este vorba despre un proiect de durată“, recunoaşte Mircea Teuceanu, director adjunct în cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Sibiu.

 

Condiții de acordate a fondurilor

 

Fonduri disponibile vor fi acordate în patru sesiuni pentru depunerea de proiecte, fiecare a câte 44 de milioane de euro, prima dintre acestea fiind deschisă în perioada 1-30 martie. Cei care pot beneficia de fondurile europene nerambursabile sunt persoanele fizice, inclusiv cele autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociațiile de persoane fizice și juridice precum și autoritățile publice locale deținătoare de teren agricol. Condiția este ca aceștia să dețină parcele mai mari de 0,5 hectare, care au fost declarate la APIA în urmă cu cel puțin doi ani. Măsura oferă posibilitatea acordării a trei tipuri de plăți: o primă pentru lucrări de înființare a plantației, o primă anuală pentru lucrări de întreținere pe o perioadă de 5 ani și o primă fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi pe o perioadă de 15 ani, de la data înființării. Cererile de finanțare se vor putea depune în fiecare zi, între orele 9.00-14.00, pe perioada desfășurării sesiunii de primire a proiectelor, la sediul OJPDRP Sibiu. Măsura 2.2.1 nu oferă, însă, sprijin financiar pentru înființarea plantațiilor forestiere de pomi de Crăciun sau pentru producerea de energie regenerabilă.

 

 

Mircea TEUCEANU | director adjunct OJPDRP

 

„E nevoie de timp ca să plantezi și să exploatezi o pădure și există și riscul să vine cineva să o taie, iar apoi trebuie să dai banii înapoi. Tu, ca beneficiar, sau urmașii tăi.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*