„Nunta Ciobănească”, spectacol de teatru din Rășinari, răsună pe meleaguri europene

„Nunta Ciobănească”, spectacol de teatru din Rășinari, răsună pe meleaguri  europene ca model de bună practică în turismul cultural din satele Mărginimii Sibiului în cadrul proiectului RAMSAT- Interreg Europe.

În data de 04 noiembrie 2021 a avut loc Seminarul Interregional cu tema ,,Valorificarea patrimoniului natural prin turism cultural,, (“Use of Natural Heritage for Cultural Tourism”) organizat în cadrul proiectului RAMSAT-“Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil”, proiect finanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională  în cadrul programului INTERREG EUROPE 2014-2020.

Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru sunt parteneri în proiect.

Evenimentul a fost găzduit online de partenerii din Irlanda de Nord și a fost dedicat schimbului de experiență și bune practici în domeniul turismului cultural din 6 țări europene partenere: România, Portugalia, Spania, Bulgaria, Slovenia și Irlanda de Nord. Au fost prezenți peste 50 de participanți, experți în domeniul turismului alternativ durabil.

Tematica abordată a oferit un excelent prilej de a discuta despre turismul cultural/rural din regiunile europene partenere în proiect, despre politicile care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în tările europene, cu scopul de a revitaliza zonele montane prin utilizarea sustenabilă a resurselor existente într-un context dificil datorat pandemiei de COVID -19.

Participanții au avut ocazia să participe la o vizită virtuală în Irlanda de Nord, ca organizator al evenimentului, care a prezentat zonele rurale montane din regiunea Derry.

Mărginimea Sibiului, ca regiune parteneră în proiect, a fost prezentată prin intermendiul unor modele de bună practică dintre care ,,Nunta Ciobănească,, din Rășinari, ca exemplu de conservare și promovare a tradițiilor străvechi din satele Mărginimii Sibiului, programul Anii Drumetiei ca exemplu de buna practica în turism cultural/natural etc. De altfel, Nunta Ciobănească a fost acceptată pe platforma Interreg Europe ca model de bună practică, alături de Festivalul Brânzei și Țuicii Rășinari, Burduf Challenge Râul Sadului, Dino park Râșnov și altele.

Mai multe detalii pe pagina web a proiectului https://www.interregeurope.eu/ramsat/ sau pe site-ul Primăriei comunei Rășinari https://primaria-rasinari.ro/ramsat/.

Modelele de bună practică acceptate pe platforma Interreg Europe pot fi consultate pe site-ul https://www.interregeurope.eu/ramsat/good-practices/.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*