O demisie pentru mame

Mamele vor putea sta internate alături de copiii mai mici de 14 ani, la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, a decis Ministerul Sănătății. În ultimele zile, plângerile sibiencelor au reușit să se facă auzite la cele mai înalte foruri. Ca o primă măsură, directorul spitalului a fost înlocuit din funcție. Noua conducere are dificila misiune să ducă la bun sfârșit proiectul de extindere a capacității de găzduire.

spitalPrimarul interimar Astrid Fodor i-a invitat pe reprezentanţii părinţilor la o întâlnire care a avut loc, marţi, la sediul Primăriei Sibiu. După discuţiile purtate, analiza documentelor prezentate de aceştia şi a situaţiei existente în Spitalul de Pediatrie, Fodor i-a solicitat demisia managerului general Alexandru Mihuţ. Miercuri, Mihuț şi-a prezentat demisia, iar în locul său, prin dispoziţie a primarului, a fost numit dr. Vasile Stelian Banciu, medic primar şi şeful secţiei Ortopedie. „Managerul interimar va prezenta un plan de măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Spitalul de Pediatrie Sibiu, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sibiu.

Secția va fi mărită

Copiii mai mici de 14 ani vor putea fi internaţi la Sibiu împreună cu unul dintre părinţi, până la finalul anului, când Secţia de Boli Infecţioase va fi mărită, ca să încapă şi aparţinătorii pacienţilor, aşa cum cere legea şi o atenţionare transmisă de Ministerul Sănătăţii, ca urmare a plângerilor primite de la mai mulţi părinţi. „Instituţia Prefectului urmăreşte ca legea să fie respectată, pentru ca în Sibiu să nu mai existe cazuri în care aparţinătorii care solicită să fie prezenţi permanent alături de copiii până în 14 ani internaţi în spital să fie refuzaţi. În prezent, secţia de Boli Infecţioase din Sibiu este în şantier, în scopul extinderii şi creării de noi spaţii pentru internarea părinţilor alături de copii“, a precizat prefectul Cristian Roman. Potrivit prefectului, ministerul fusese informat din 9 mai că Spitalul de Pediatrie este în şantier şi că urmează să aibă mai multe locuri până la finalul anului, prin mansardare, în aşa fel încât copiii bolnavi să poată fi internaţi cu un părinte, aşa cum prevede legea. Anual, la Pediatrie sunt internaţi 13.000 de copii în regim de spitalizare continuă și de zi. Noua construcție va permite amenajarea a încă 7 – 10 rezerve cu grup sanitar propriu.

E dreptul lor

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au atenţionat, marţi, că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept şi nu un privilegiu. De asemenea, Avocatul Poporului şi-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul faţă de demersul părinţilor din Sibiu care susţin că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital reprezintă un abuz.

Ce-am rezolvat?

Decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, dr. Mihaela Cernuşcă Miţariu, consideră că demisia lui Mihuţ este una „de onoare“, însă avertizează că problemele legate de întregul sistem sunt complexe și că demisia nu rezolvă nemulţumirile legate de tot ceea ce „simt femeile mame cu copilul suferind“. Într-o postare pe Facebook, ea susţine că „identificarea problemelor, prioritizarea lor, responsabilizarea celor direct implicaţi pot duce la creşterea calităţii actului medical românesc şi multe altele! Apoi vine şi creşterea încrederii generale în actul medical la noi!“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*