O firmă care apare în scandalul demolării Autostrăzii Sibiu-Orăştie se va ocupa de centura metropolitană de la Cluj

Primarul Emil Boc a anunțat că a fost adjudecată licitația pentru realizarea studiilor la centura metropolitană a Clujului. Câștigătoarea licitației este firma Consitrans din București, care a fost implicată în scandalul demolării Autostrăzii Sibiu-Orăștie. De la Cluj, firma va primi 3 milioane de euro.

“Despre centura metropolitană pot să vă dau o veste bună. Ieri s-a adjudecat licitația. Chiar înainte de a pleca din birou am semnat raportul procedurii pe care mi l-a înaintat comisia de licitație și avem un câștigător pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a detaliilor tehnice pentru autorizarea construcției la ceea ce înseamnă centura metropolitană a Clujului. Câștigătorul este un consorțiu, presupune o lucrare de mare amploare, de la sondaje geo la exproprieri la părți care țin de proiectare, SC Consitrans SRL în valoare de 13.200.000 lei”, a anunțat primarul Emil Boc, azi dimineață, la un post de radio.

“În acest moment curg cele 10 zile până în 4 august până când se pot depune contestații. În total au fost 5 ofertanți. Această firmă e specializată pe autostrăzi și drumuri în domeniul proiectării, management și studii tehnice, este o firmă de specialitate pe domeniul respectiv, exact de ce are nevoie Clujul pentru această centură metropolitană. Știu doar că este o firmă cu sediul central în București. Este o lucrare extrem de grea, are un relief extrem de dificil, trebuie să îmbine foarte multe lucruri. Vine de la nodul de autostradă A3, de la Gilău prin Florești, pe malul Someșului, trebuie să ajungă la sensul giratoriu de la Cora, avem o problemă uriașă din punct de vedere tehnic cu Compania de Apă pentru ceea ce înseamnă Muzeul Apei cu acea proprietate care nu poate fi atinsă nici măcar cu un fir de păr, dar trebuie să găsim o soluție, după care trebuie un pasaj suprateran de la sensul giratoriu de la Cora până la capătul liniei de tramvai de la Bucium, Mănăștur pentru a deschide centura de sud a Clujului. De acolo, traversează Făgetul, Calea Turzii, prin pădure, prin spate pe la Selgros. De la Selgros în linie dreaptă se duce direct și se înțeapă în Bulevardul Muncii care se lărgește la patru benzi și de acolo se duce direct până la nodul de centură Apahida-Vâlcele. Acolo se încheie cei 38 de kilometri. Această centură se va conecta cu intrări și ieșiri din Cluj-Napoca. Noi ne-am asumat această sarcină de a realiza studiile în locul Guvernului. Obiectivul este ca în 2018, 2019 să se efectueze toate studiile, toate documentațiile, tot ce înseamnă autorizații de construcții, ca în 2020, 2021, 2022, 2023, în patru ani de zile, practic să se realizeze construcția acestei centuri metropolitane”, a mai spus Boc, citat de Monitorul de Cluj.

Societatea SC Consitrans SRL este contralată de Eduard Hanganu, Viorica Hanganu şi Mihai Olariu şi are ca obiect de activitate activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. Numele firmei apare în scadalul autostrazii Sibiu-Oraştie. Potrivit unui raport al CNADR, inginerul Consitrans, responsabil de lucrare, ar fi închis ochii la mai multe nereguli săvârşite de constructorul autostrăzii. Printre altele, SC Consitrans SRL a mai câștigat și licitaţia pentru „Supervizare Autostrada Bucureşti – Braşov, Secţiunea Bucureşti – Ploieşti”.

Emil Boc a anunţat că Primăria Cluj-Napoca va plăti pentru realizarea studiului de fezabilitate la viitoare centură metropolitană. Potrivit lui Boc, având acest studiu, nimic nu va mai împiedica Ministerul Transporturilor să realizeze, până în 2023, această centură. Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat realizarea studiilor pentru centura metropolitană. Primul pas a fost licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a proiectului de autorizaţie de construcţie. Jumătate din centura metropolitană este pe raza municipiului Cluj-Napoca, restul pe raza celorlalte comune. Proporţional, fiecare unitate administrativ-teritorială va suporta costul studiului de fezabilitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*