O mână de ajutor pentru victimele violenței domestice

„Nu, violenței domestice!“ este proiectul derulat de DGASPC Sibiu la Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice „Sf. Ana” care asigură servicii de specialitate victimelor violenței domestice din județul Sibiu.

Centrul a fost inaugurat luni, în cadrul conferințe unde au fost prezentate serviciile sociale care sunt furnizate beneficiarilor, cât și modul de accesare a acestor servicii, contextul care a dezvoltat serviciul, rezultatele așteptate, precum și evidențierea suportului din partea mecanismului financiar. „Violența este o realitate a naturii umane și asta o dovedește permanența sa în istoria umanității. Într-o perspectivă socială, abordarea violenței este mai complexă, pentru că omul este și un animal social care creează relații de dominație, de putere, de control, care simte nevoia de a supune si de a exploata ființa mai slabă decât el.
De aceea, sintagma «eradicarea violenței» este improprie. Ceea ce trebuie să se schimbe este atitudinea față de violență și formularea unui răspuns ferm: «nu, violenței»! DGASPC Sibiu spune răspicat: nu violenței! Realizarea egalităţii de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi este cheia de boltă în prevenirea violenţei împotriva femeilor”, a declarat Laura Camelia Vîlsan, directorul general DGASPC Sibiu.

Din bani norvegieni
Pornind de la ideea că violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu, împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu, a depus proiectul şi a obţinut finanţare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, având ca prioritate de finanţare sprijinirea reţelei de unităţi în contextul legii privind violența domestică. Proiectul inaugurat public, a cărei finanțare nerambursabilă este de 305.689 euro, a presupus reabilitarea unui imobil în care funcționează centrul, pus la dispoziție de Primăria orașului Tălmaciu, devenită partener în acest proiect.

Proiectul este implementat în cadrul Programului RO20 – „Violența domestică și violența bazată pe deosebire de sex” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Fondurile necesare finanțării activității Centrului de primire în regim de urgenţă vor fi asigurate de către Consiliul Județean Sibiu pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, potrivit condițiilor proiectului.

Dotări europene
Centrul este dotat cu șase dormitoare dotate cu baie proprie, living cu loc de servit masa, bucătărie, baie pentru angajați, birou administrativ. Are o capacitate de 20 de locuri și oferă victimelor violenței găzduire și servicii adaptate nevoilor specifice. Beneficiarii direcți ai centrului sunt victimele violenței domestice (femei, copii, mame cu copii) pentru care se impune separarea de agresor, care au nevoie de găzduire şi protecţie, consiliere psihologică, juridică, familială, profesională, sau alte servicii respectiv informarea asupra drepturilor pe care le au, acompanierea în vederea obţinerii de documente. Toate aceste servicii sunt asigurate de un asistent social, psiholog, jurist și șofer care vor lucra în cadrul centrului.

 

Laura VÎLSAN | director DGASPC Sibiu

„Dacă vrem să știm cât de civilizat este un popor, trebuie să ne uităm cum își tratează femeile! Se dovedește că societățile caracterizate prin egalitate între sexe abordează deschis și combat ferm fenomenul violenței în familie. Suntem noi un popor civilizat, suntem o societate care încurajează egalitatea de gen?“

 

Tot mai multe victime

Necesitatea unui centru destinat victimelor violenţei domestice a apărut în urmă cu câţiva ani, când specialiştii DGASPC Sibiu au observat creşterea numărului de reclamaţii privind violenţa domestică. În anul 2013 s-au înregistrat 14 sesizări cu 44 de victime, dintre care 30 de copii, în anul 2014 au fost 24 de sesizări cu 87 de victime, dintre care 30 de copii, în 2015 au fost 24 de sesizări cu 76 de victime, dintre care 51 de copii, iar în anul 2016 au fost înregistrate 26 de sesizări, cu 88 de victime, dintre care 62 au fost copii

.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*