O poveste balcanică la Astra Film Cinema

Filmul de săptămâna aceasta de la Astra Film Cinema spune povestea unui spectacol controversat de teatru care încearcă să vindece ura și dorinţa răzbunării din societatea croată.

În conflictul sârbo-croat, o fetiță de 12 ani cu origini sârbești este ucisă la Zagreb. O generație mai târziu, copiii sârbi încă sunt priviți drept inamici în școlile croate. Punerea în scenă a poveștii adolescentei ucise trezește în actori și regizor emoții puternice și sentimente de furie și neputință în fața ororilor războiului. Camera regizorului observă conversațiile din sala de repetiție, care devine spațiu terapeutic, unde fiecare aduce propria poveste, emoție și experiență în ceea ce privește originea etnică și percepția celorlalți.

Premiat pentru Cea mai bună regie în competiția „Europa Centrală și de Est” la Astra Film Festival 2018, documentarul „Srbenka”/”Sârboaica” va fi proiectat joi, de la ora 19.00. „Cu filmul «Sârboaica», trecem prin experiența unor trăiri care ne împing într-un spațiu emoțional intim, uneori deranjant de brutal și dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă și ne arată că adevărul și reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinței”, a fost motivația juriului AFF.

„Srbenka/Sârboaica”, regia Nebojsa Slijepcevic, Croația, 2018, 75 min. Prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele se pun în vânzare cu 15 minute înaintea începerii proiecției la Astra Film Cinema (Piața Mică nr. 11).

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*