O zi fără mașini în centrul Sibiului

În perioada 16-22 septembrie are loc, ca în fiecare an, Săptămâna Europeană a Mobilității, care are ca scop dezvoltarea durabilă a mobilității în orașe, promovarea transportului public, dar și îmbunătățirea sănătății publice și a calității vieții în mediul urban.

Campania dorește să ofere locuitorilor șansa de a vedea spațiile publice și din altă perspectivă decât cea a unor căi de transport și staționare pentru vehicule și să ofere alternative care să ducă la reducerea poluării aerului.

Anul acesta municipiul Sibiu se alătură campaniei. Primăria Sibiu a înscris orașul în program cu o acțiune numită “Ziua fără mașini”. Aceasta se va desfășura în data de 22 septembrie, între orele 8-20 și presupune în primul rând restricționarea accesului auto în Piața Mică, Piața Huet, Piața Schiller, strada Arhivelor și strada Centumvirilor. Piețele și străzile vor fi eliberate de mașini în această zi și redate în întregime sibienilor și oaspeților orașului.

“Acțiunea este un exercițiu bun pentru orașul nostru. Sibienii au transmis public prin multe voci că își doresc ca centrul și mai ales piețele istorice să fie eliberate de mașini pentru a le transforma în locuri de promenadă, de petrecere a timpului liber în liniște, în atmosfera teraselor și a evenimentelor culturale. Cu toții ne dorim un Sibiu mai curat, mai puțin poluat, iar pentru aceasta trebuie să îl protejăm chiar dacă renunțăm în anumite zone ale orașului la confortul propriului autovehicul. Faptul că alegem să mergem pe jos sau cu bicicleta poate fi modul fiecăruia de a contribui la atingerea acestui scop”, spune primarul Astrid Fodor.

Comisia de Circulație a aprobat în ședința de miercuri, 13 septembrie închiderea traficului în zonele menționate, iar Poliția Locală va asigura respectarea acestei decizii prin instituirea restricțiilor. Precizăm că aprovizionarea magazinelor din zonele menționate se va face până la ora 8 dimineața. De asemenea, firma de salubrizare va ridica containerele până la aceeași oră.

Alegeți bicicleta ca mijloc de transport în data de 22 septembrie și intrați gratuit la spectactolele Teatrului Gong, la Zoo, la Baia Populară și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra (muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului). Teatrul Gong, Grădina Zoologică Sibiu, Baia Populară și Muzeul Astra în aer liber vor oferi intrarea gratuită celor care sosesc pe bicicletă și nu cu mașina. Acesta este modul în care administrația locală își arată susținerea pentru utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în oraș, nepoluant și prietenos. O precizare în cazul accesului în grădina zoologică: cei care sosesc pe biciclete la Zoo sunt rugați să utilizeze intrarea II dinspre strada Ludoș pentru că acolo vor fi instalate rastele pentru parcarea bicicletelor.

Și Tursib participă în program. Societatea de transport public a răspuns pozitiv invitației Primăriei de a deveni partener al evenimentului. În 22 septembrie, între orele 8-20, călătoriile cu autobuzele Tursib sunt gratuite tocmai pentru a încuraja utilizarea acestui tip de transport aflat într-un proces de modernizare și eficientizare în prezent.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*