Oaspeți în „casa bună“: Au fost autorizate primele puncte gastronomice locale din județul Sibiu

Încet, dar sigur, autoritățile iau măsuri pentru ca turiștii să poată mânca în România, precum în Italia sau Grecia, în casele localnicilor. La prețuri decente, vor simți aroma locurilor și savoarea bunătăților locale.

Avantajele sunt atât de partea gazdelor, care pot să își vândă produsele, să păstreze tradițiile și să-și dovedească măiestria în bucătărie, cât și a oaspeților care se pot bucura de tot ceea ce e mai bun în materie de gastronomie la locul potrivit. Punctele gastronomice locale din județul Sibiu readuc în atenția tuturor vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, influențele maghiare sau săsești din gastronomie, precum și bucuria de a te așeza la masă împreună cu cei dragi.

Șase puncte gastronomice locale

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a început deja autorizarea așa-numitelor puncte gastronomice locale, în nu mai puțin de șase localități ale județului Sibiu existând deja astfel de gospodării în care gazda face mâncare nu doar pentru familie, ci și pentru turiștii care le bat la poartă. Traseul sibian te poartă la Cisnădioara, Mediaș, Moșna, Cârțișoara sau Colun, dar și în Mărginime, pe la Bradu și Gura Râului.

 

Hencleș și schnaps la familia Henning

 

La Cisnădioara, la casă cu numărul 150, îți răspunde cu bucurie familia Henning. Au o întreprindere familială, sunt autorizați încă din iunie 2019 ca punct gastronomic local și sunt maeștri câne e vorba de prepararea specialităților săsești precum gustările tradiționale, gulaș de oaie cu cartofi și pătrunjel, hencleș, schnaps sau coniac de casă.

Reguli și norme

 

Regulile spun că în aceste micro-restaurante gospodărești trebuie să gătească obligatoriu proprietarul sau familia acestuia. Meniul nu e la fel de „stufos“ precum cel al unui restaurant, de cele mai multe ori conținând o listă scurtă cu cel mult două supe sau ciorbe și două deserturi. Practic, cei autorizați au dreptul să producă, proceseze, depoziteze și transporte produse de origine animală și neanimală. Reprezentanții direcțiilor sanitar-veterinare spun că procedura de autorizare a punctelor gastronomice locale este relativ simplă și n-ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. O dată ce solicitantul are toate actele puse la punct, un inspector sanitar veterinar va face o vizită la domiciliul solicitantului. Autoritatea e obligată apoi să facă consultanță și să verifice periodic bucătăria, calitatea mâncărurilor, precum și sănătatea celor care o gătesc.

Prea multă birocrațieÎn teorie sună bine, dar nu totdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Deși s-a autorizat prima din județul Sibiu cu un punct gastronomic local, în 29 octombrie 2018, Jana Hanzu din Gura Râului a renunțat la a-și mai oferi serviciile turiștilor, din cauză legislația o obliga să aibă casă de marcat și să suporte cheltuieli mult prea mari. „După ce am fost autorizată de DSVSA, am fost trimisă la Camera de Comerț și apoi să cumpăr o casă de marcat. Toate costau mai mult de 1.200 de lei și am renunțat, pentru că nu înțeleg de ce trebuia sa facem toate aceste proceduri noi, când e vorba de niște simpli producători și gospodari. Așa cum am început, am și renunțat și nu am avut niciodată vreun client turist“, ne mărturisește doamna Hanzu.

Dana MUNTEANU

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*