Obiceiuri populare respectate cu strictețe în zona Cârțișoarei

Ceata de colindători din satul Oprea, comuna Cârțișoara s-a despărțit sâmbătă, 29 ianuarie. Potrivit obiceiului vechi de sute de ani, în ultima sâmbătă din luna ianuarie, s-a ținut despărțirea celor care au umblat cu uratul în ajunul de Crăciun.

Potrivit postării lui Valeriu Mardale pe pagina de Facebook Cârțișoara: povești, oameni, turism și tradiții, Ceata de colindători a fost în perioada sărbătorilor în toate casele din satul Oprea și au păstrat cu sfințenie toate obiceiurile locului.

„ S-a colindat în satul Oprea casă de casă , au mers și-n Streza pe la fete și băieții tineri cum este obiceiul, au organizat ieșirea cu jocul popular la căminul comunei și într-un final au făcut și cum se spune: Despărțirea cetei” se arată în postare.

Valeriu Mardale își exprimă și regretul că evenimentul de sâmbătă seara a fost organizat de oameni mai în vârstă, numiți în sat „cei însurați, bătrâni”, și au lipsit tinerii, lucru remarcat și pe perioada sărbătorilor.

„ Cei mai tineri, feciorii satului, datorită a multor probleme : pandemie, lipsă de implicare , spații de repetiții, poate chiar partea financiară, nu au făcut-o, deși aveau toată obligația morală și tradițională a satului să ducă mai departe orânduirea și obiceiul lăsat an de an de strămoșii si părinții noștri.

Ținând cont de faptul că tehnologia avansează foarte repede, încât mulți nu reușim să-i mai ținem pasul, tinerii se adâncesc tot mai mult în ea și în alte moduri de a petrece timpul împreună, uitănd de obligațiile lăsate din tată în fiu de sute și sute de ani de sărbători , lucru care s-a văzut de Crăciun, la cămin, unde au lipsit total, de parcă comuna nu mai deține tineret”spune el în postare.

Petrecerea de sâmbătă seara a fost organizată într-un spațiu pus la dispoziție de o familie din sat, iar cheltuielile au fost acoperite din banii câștigați la colindat. Nu au fost cheltuiți toți baniii, iar ce a rămas va fi folosit pentru donații pentru acțiuni caritabile.

„ Din punctul meu de vedere au procedat foarte corect așa cum sunt obiceiurile satului au făcut totul în economie și din discuție a rămas și o sumă frumușică pentru donații spre anumite obiective” a mai scris Valeriu Mardale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*