Ochii Sibiului

Atenție, se filmează! Peste 120 de camere video de supraveghere, dar și alte echipamente capabile să numere, să recunoască și să analizeze persoane sau vehicule au împânzit centrul, intrările în oraș și zonele cele mai aglomerate. Sunt noii „ochi“ ai Sibiului.

Sistemul de monitorizare performant, implementat pentru a gestiona eventualele incidente cu ocazia Summit-ului UE de la începutul lunii mai, a transformat Sibiul în cel mai bine păzit oraș din România, după capitală. De acum, el va fi administrat de polițiștii locali și va fi folosit – după priceperea acestora – pentru a combate infracționalitatea stradală și alte fapte antisociale, precum și pentru fluidizarea circulației rutiere.

Big Brother de Cibin

În valoare de aproximativ 12 milioane de lei, din care 10 milioane au fost asigurate de Guvern, sistemul este compus dintr-o infrastructură de camere de supraveghere, rețele de date și de alimentare, servere și/sau alte echipamente de înregistrare și gestiune a datelor, inclusiv software-ul aferent, și două centre de control prevăzute cu echipamente de vizualizare în direct a fluxului video captat de camere – unul pe strada Turismului, la sediul Poliției Locale, celălalt în Piața Mare. Detaliile tehnice sunt secrete, din motive de securitate.

Surse bine informate spun că sistemul poate procesa fenomene complexe, cum ar fi numărarea mașinilor, identificarea lor după mărime, citirea numerelor de înmatriculare, măsurarea vitezei, detectarea incidentelor rutiere și a ambuteiajelor, dar și recunoașterea facială a persoanelor. Una dintre aplicațiile acestor tehnologii are în vedere prevenirea și sancționarea actelor de vandalism sau a violențelor, dar sistemul ar putea fi folosit și pentru a-i depista pe sibienii care nu respectă regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor.

Fodor are încredere în Poliția Locală

Consilierii locali au aprobat, în ședința ordinară de ieri, 29 august, transmiterea în administrarea Serviciului Public de Poliție Locală a sistemului de supraveghere video al municipiului Sibiu.

Primarul Astrid Fodor a apreciat că ar fi potrivit ca utilizarea sistemului să fie realizată de către polițiștii locali, „având în vedere necesitatea gestionării eficiente a investiției și faptul că Serviciul Public de Poliție Locală este autorizat potrivit legii și regulamentului de organizare și funcționare să desfășoare activități specifice asigurării ordinii și liniștii publice, a pazei, a respectării normelor de conduită socială, a asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și a respectării normelor privind mediul, activitatea comercială și disciplina în construcții etc.“.

ASTRID FODOR | primar: „Cu siguranţă nu va descuraja turiştii. Dar dacă ar descuraja vandalii ar fi foarte bine. Ne-am gândit să-i dăm o utilitate mai mare decât doar să monitorizăm ce se întâmplă în zona centrală. Se poate folosi şi pentru alte scopuri acest sistem, de exemplu, pentru monitorizarea depunerilor de deşeuri menajere.“

Până în luna octombrie, Poliția Locală trebuie să-și actualizeze regulamentul propriu și să elaboreze un regulament care să corespundă prevederilor europene legate de protecția datelor personale ale cetățenilor, iar ambele documente vor fi supuse votului consilierilor municipali.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*