Octombrie cu poezie în Sibiu

Sibiul e un oraș mic, știm cu toții. În Sibiu nu se întâmplă nimic, în Sibiu n-ai unde să ieși în oraș, în Sibiu n-ai spații pentru evenimente. Și, totuși, toamna asta a existat o săptămână în care au avut loc nu unul, ci două festivaluri de poezie, aproape în același timp.

foto: Gabriela Cuzepan

Este vorba despre festivalul pe care l-am organizat împreună cu colegii mei, Vlad Pojoga, Krista Szöcs și Ilinca Pop, Z9Festival, care s-a născut din revista și clubul de lectură Zona nouă, în 2015. Anul acesta a fost a patra ediție și, din cauza unor probleme administrative, am decis să îl organizam în octombrie, când știam că are loc și Poets in Transylvania, fratele mai mare al lui Z9, ca să-i spun așa, gândindu-ne că putem să le legăm cumva.

foto: Gabriela Cuzepan

Maratonul tinereții

Z9 invită în fiecare an poeți din 9 țări, iar anul acesta lista de invitați a fost următoarea: Denise Bonetti (Italia/UK), Gabriela Feceoru (România), Mircea Andrei Florea (România), Kristofer Folkhammar (Suedia), Linn Hansen (Suedia), Oli Hazzard (UK), Heir of the Cursed (Kenya/UK), Stephane Korvin (Franța), Cosmina Moroșan (România), Ruxandra Novac (România), Galina Rymbu (Rusia), Livia Ștefan (România), Raed Wahesh (Palestina/Siria), voci diferite și frumoase, ca în fiecare an.

foto: Gabriela Cuzepan

Am conceput Z9 ca pe un maraton de poezie cu poeți tineri și foarte tineri. Deci 4-5 ore de poezie. Sună mult, știu, dar echipa noastră de voluntari harnici au servit lumea cu cafea Julius Meinl, care au fost foarte generoși și ne-au fost sponsori anul acesta. Oamenii au intrat și au ieșit, ușile Corpului A al Bibliotecii Astra au stat în permanență deschise. Am organizat totul astfel încât participanții să citească cu spatele la geam, iar scena din partea dreaptă a sălii am folosit-o pentru momentul Heir of the Cursed, când toată lumea s-a rotit pe scaune și a ascultat vocea extraordinară a Beldinei Odenyo, pentru care nu există microfon suficient de puternic (sau mă rog, noi n-am avut). Am decorat sala Bibliotecii Astra cu fairy lights, am împărțit stickere colorate cu versuri din poeții invitați și am proiectat textele poeților pe pereții sălii și cred că se vede până și din poze și de pe fețele oamenilor atmosfera familiară și intimă.

Rețea lirică

Ne-a fost teamă că lumea n-o să înțeleagă de ce sunt două festivaluri în același timp, dar totul a fost armonios și oamenii s-au dus și într-o parte și în cealaltă. Poets in Transylvania a ținut de joi și până sâmbătă, cu câteva ore înainte de maraton și a adunat 18 poeți din 14 țări diferite: Harkaitz Cano (Țara Bascilor), Magda Cârneci (România), Ruxandra Cesereanu (România), Martina Clavadetscher (Elveția), Teodor Dună (România), Alex Epstein (Israel), Gerhard Falkner (Germania), Elias Hirschl (Austria), Kristina Hočevar (Slovenia), Florin Iaru (România), Maarten Inghels (Belgia), Steinar Lone (Norvegia), Caitriona O’Reilly (Irlanda), Pelin Özer (Turcia), Jacek Podsiadlo (Polonia), Lloyd Schwartz (Statele Unite), Tara Skurtu (Statele Unite).

foto: Gabriela Cuzepan

Unii dintre ei sunt veterani ai festivalului, cum ar fi Tara Skurtu, Lloyd Schwartz sau Florin Iaru, dar unii au citit în Sibiu pentru prima dată și m-am bucurat să-i ascult și să stau de vorbă cu ei. Poets in Transylvania a fost primul festival de literatură pe care l-am văzut vreodată și e locul unde am realizat prima dată că se poate crea un adevărat network de poeți, o comunitate mică și uneori stranie, unde ne susținem, ne lăudăm și ne criticăm unii pe ceilalți, iar cinele cu poeții (pentru că uneori atunci se întâmplă adevărata magie) de la frumosul festival organizat de Radu Vancu și Dragoș Varga (ajuns anul acesta la a VI-a ediție!) îmi aduc mereu aceeași căldură și bucurie.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*