Oficial le merge bine! Asistații social, pe cale de dispariție în împrejurimile Sibiului

Tot mai puțini beneficiari ai venitului minim garantat se găsesc în localitățile din jurul reședinței de județ, după ce marile întreprinderi sibiene au reușit să atragă toată forța de muncă.

În localități precum Șelimbăr, Rășinari, Cristian, Șura Mare, Roșia, Sadu sau Poplaca, numărul asistaților social a scăzut drastic în ultimii 5 ani, în unele cazuri chiar până la zero, datorită economiei locale în continuă dezvoltare.

Cea mai mare scădere

Familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Venitul minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, în condițiile prevăzute de Legea nr. 416/2001.

Cea mai semnificativă scădere a numărului asistaților se înregistrează în comuna Roșia. Dacă, acum un deceniu, erau cam 1.000 de beneficiari, în prezent, Primăria mai plătește ajutoare sociale pentru 40 de persoane. Comuna cuprinde șapte sate, cu un total de aproximativ 6.000 de locuitori. „Scăderea numărului asistaților Legii 416 este un lucru foarte bun pentru comuna noastră. Oamenii au renunțat la ajutoare și și-au găsit locuri de muncă la firmele care activează în zona Sibiului“, explică primarul Ioan David.

Zero dosare la Cristian, Sadu și Poplaca

Registrele primăriilor din Cristian, Sadu și Poplaca nu mai au nici dosar pe venitul minim garantat. La Cristian nu se mai dă ajutorul social de 3-4 ani, iar la Sadu, de doi ani. Nici Primăria Poplaca nu mai are în evidențe beneficiari ai legii 416. „Cum să mai avem asistați sociali, cu atâtea firme în jurul nostru? Curățenia comunei, când este cazul, o realizăm cu zilieri“, ne-a declarat Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian. „Dezvoltarea economică a făcut să nu mai avem asistați social. Ba mai mult, firmele din zonă se confruntă chiar cu lipsa forței de muncă“, susține Valentin Ivan, primarul din Sadu. „Este bine pentru comună că nu mai avem beneficiari ai Legii 416“, consideră Vasile Budin, primarul comunei Poplaca.

Doar trei la Șelimbăr

În comuna Șelimbăr, trei localnici beneficiază de ajutorul minim garantat pentru persoanele care nu au un mijloc de subzistență. În total, aceste trei persoane primesc lunar 856 de lei. „Este un fapt îmbucurător pentru noi că în localitatea noastră nu sunt decât trei persoane care primesc acest ajutor. Acest venit minim garantat este considerat de specialiștii în economie ca un etalon al sărăciei, iar faptul că Șelimbăr nu are decât trei persoane care se încadrează în limitele legii pentru a beneficia de acest ajutor nu poate decât să ne bucure”, arată primarul Marius Grecu.

 

246.000

de beneficiari de venit minim garantat există în România

 

Șura Mare – 30 de dosare

În comuna Șura Mare, în acest moment, sunt înregistrate aproximativ 30 de dosare. Mult mai puține decât anii trecuți. „Aceste persoane ne ajută foarte mult la activitățile de gospodărire, conform legii, cum ar fi salubrizarea comunei“, spune primarul Cornel Marin.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*