Olarii ne așteaptă la târg în Piața Mare

Sâmbătă, 31 august, și duminică, 1 septembrie, între orele 9.00 – 21.00, olarii ne dau întâlnire în Piața Mare din Sibiu, la cea de-a 53-a ediție a Târgului Olarilor.

Oale, ulcele, blide, căni,  instrumente muzicale, alături de demonstrațiile la roata olarului și atelierele pentru copii sunt atracțiile manifestării.

foto: Mihai Colibaba

De mai bine de cinci decenii, olari din toate colțurile țării se întâlnesc la Sibiu, în prag de toamnă. Anul acesta, și-au confirmat participarea peste o sută de meșteri, care lucrează în stil tradiţional sau ceramică figurativă.

Sub privirile spectatorilor și în mâinile harnice ale meșterului Ion Rătezeanu, lutul va prinde viață pe roata olarului, transformându-se în oale și ulcele, iar olari cu vechime din Horezu, Corund sau Obârșa vor povesti despre motive predilecte, precum valul, spirala, șarpele, cocoșul, laleaua, și despre utilizarea culorilor.

Cei mai mici vizitatori ai târgului sunt invitați să descopere tainele lucrului la roata olarului, ale modelării lutului și ale decorării lui, în cadrul atelierelor susținute de reprezentanții Atelierului Scout din Nocrich, de Ioan Briţă și Carolina Costineanu (din Dumbrava, judeţul Timiş).

Târgul Olarilor este organizat de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*