Omagiu făuritorilor Marii Uniri

Primăria Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au organizat ieri, 22 ianuarie, o ceremonie prin care a fost dezvelită o placă de comemorare pe clădirea unde au funcționat câteva departamente ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei.

Placa a fost așezată pe clădirea unde acum se află rectoratul ULBS și unde au funcționat mai multe birouri ale Consiliului Dirigent, organism care a avut misiunea de a organiza politic și administrativ Transilvania în perioada de tranziție de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. În același timp, această placă este și un omagiu adus lui Iuliu Maniu, care a condus Consiliul Dirigent de la Sibiu și a avut biroul în această clădire.

Imbold patriotic

La ceremonie au participat ÎPS Laurențiu, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, rectorii celor două instituții universitare, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, respectiv generalul prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, viceprimarul Corina Bokor, vicepreședintele Consiliului Județean, Christine Manta-Klemens, ofițeri, militari și invitați. „A existat o preocupare a instituțiilor din Sibiu de a marca locurile și clădirile, monumentele deosebite unde au avut loc diferite evenimente legate de Marea Unire. Sediul rectoratului ULBS este una dintre clădirile care ne amintesc de momentul în care Consiliul Dirigent a fost la Sibiu. În această clădire și-a avut reședința Iuliu Maniu, cel care a condus acest Consiliu Dirigent. Această placă ne amintește aceste evenimente și ridică la prețuirea cuvenită clădirea rectoratului. Am binecuvântat această placă și ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca toate evenimentele istorice pe care le comemorăm acum să fie pentru noi un imbold puternic pentru lupta pe care trebuie să o ducem cu nevoile zilnice, dar și pentru dorința de progres și mai ales cu dorința de unitate a poporului și neamului românesc”, a spus ÎPS Laurențiu.

Istorie și patrimoniu

Despre istoria acestei clădiri, despre rolul lui Maniu în înfăptuirea Marii Uniri 1918 și organizarea Transilvaniei după acest act măreț, a vorbit prof. univ. dr. Marian Țiplic, prorector al ULBS. „Începând cu 1 ianuarie 1919, clădirea a reprezentat mereu un loc de desfășurare a activităților importante în care Sibiul a fost parte: de la vizita generalului Berthelot, găzduit în clădirea actuală a rectoratului, unde a fost organizată și recepția primirii sale la Sibiu, și până la repartizarea unor compartimente ale Consiliului Dirigent. Astfel, este menționat la 6 aprilie 1919 că la parterul clădirii a funcționat biroul Revizoratului Socotelilor, ceea ce ar fi un fel de serviciu contabil al Consiliului Dirigent, șeful Siguranței și Biroului de Presă, condus de istoricul Silviu Dragomir, reputat istoric, fost secretar al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. La etajul 1 a fost Secretariatul pentru Interne, iar la etajul 2 a fost reședința președintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu”, a spus Țiplic.

MARIAN ȚIPLIC | prorector ULBS: „Placa, realizată în cadrul unui proiect al cărui inițiator a fost viceprimarul Răzvan Pop, prin care a fost evidențiat un traseu al clădirilor din Sibiu ce au fost sedii ale unor instituții și personalități definitorii pentru istoria României, marchează locul important pe care clădirea Rectoratului ULBS l-a avut în anii premergători Marelui Război și apoi în anii de după conferința de Pace de la Paris. Ceremonia a marcat și cei 160 de ani pe care îi aniversăm de la alt moment istoric important pentru procesul de realizare a României moderne – Unirea de la 1859.“

Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, a oferit celor prezenți un moment artistic, apoi a avut loc o horă a unirii în fața Cercului Militar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*