Operaţie de succes la Polisano

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a fost supus unei intervenţii chirurgicale cardiace minim invazive de plastie de valvă mitrală video – asistată. Operaţia, deosebit de complexă, fără tăierea sternului, a durat trei ore şi a fost realizată de echipa medicală Heart Team a Spitalului European Polisano.

IP Polisano_Interventie CalinicArhiepiscopul a fost diagnosticat la sfârşitul lunii ianuarie cu endocardită bacteriană pe valva mitrală, o infecţie bacteriană la nivelul inimii, care netratată putea fi fatală. Boala a dus la instalarea altor afecţiuni grave ale inimii – ruptură de cordaje însoţită de insuficieţă mitrală severă şi fibrilaţie atrială paroxistică. Pacientul prezenta oboseală la eforturi mici, însoţită de dificultate în respiraţie şi edeme la nivelul membrelor inferioare (picioare umflate), simptome ce se instalează brusc atunci când exista cordaje rupte la nivelul inimii. “Această intervenţie, cu un caracter de maximă urgenţă, este una deosebit de complexă şi se realizează rar chiar şi la nivel internaţional, în marile centre de excelenţă în chirurgia cardiacă. Prin programul transatlantic de chirurgie valvulară minim-invazivă, lansat în premieră pentru Transilvania în cadrul Spitalului Polisano anul trecut,  în colaborare cu colegii din New York şi cu Spitalul Universitar din Grenoble, putem oferi pacienţilor cu patologii grave ale inimii, şansa de a beneficia de proceduri moderne de tratament, cu recuperare rapidă, chiar aici în ţară.” a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.

Recunoştinţă profundă

“Le mulţumesc medicilor din cadrul Polisano pentru îngrijirea medicală excepţională oferită. Cu toate că intervenţia a fost una complexă, a decurs fără complicaţii. Având în vedere evoluţia favorabilă a stării mele de sănătate, sunt încrezător că, în cel mai scurt timp, imi voi putea relua activitatea. M-am bucurat că Dumnezeu Prea Bunul a binevoit ca în 3 martie să fiu operat în România la Spitalul European Polisano din Sibiu, prin mâna şi sufletul de aur al dlui dr. Victor Costache şi al echipei sale, cu un curaj demn de minunile zilelor noastre. Mulţumim din toată inima Părintelui Patriarh Daniel, întregului Sfânt Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţilor şi monahilor, precum şi  tuturor credincioşilor din România, pentru rugăciunile îndreptate către Bunul Dumnezeu.” a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Tratament ante-operator

Înainte de operaţie, pacientul a beneficiat de o pregătire preoperatorie complexă, pentru tratarea endocarditei bacteriene. Pentru repararea şi prezervarea valvei inimii, a fost efectuată o plastie mitrală video asistată Corknot – operaţie minim invazivă ce se realizează în două centre din ţară, dintre care unul este Spitalul European Polisano Sibiu. Aceasta a fost realizată de echipa medicală Heart Team a Spitalului European Polisano, condusă de Conf. Dr. Victor Costache (directorul medical al spitalului şi şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică) din care fac parte Dr. Mihai Chiloflischi– şeful secţiei ATI, Dr. Eric Arnaut Crozat,  Dr. Emmanuela Ciobanu – chirurg cardiovascular, dr Radu Hulpuş, chirurg Dr. Cristina Leaţu –  cardiolog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*