OPINIE | Cine este PSD

PSD Sibiu a cerut „Vă vedem din Sibiu“ să iasă în stradă împotriva celor 25 de ordonanțe de urgență trecute noaptea de guvernul Orban.

Așa cum am spus deseori, „Vă vedem din Sibiu“ găsește inacceptabil abuzul de OUG – și chiar este pentru scoaterea OUG din Constituție. Se pot găsi alte măsuri de intervenție rapidă în caz de calamitate.

Însă tupeul PSD e fantastic: după ce au masacrat vreme de câțiva ani îngrozitor democrația, acum îi poartă miloși de grijă.

Cred că PSD nu înțelege nici acum cantitatea enormă de rău pe care a produs-o României – și cât de aproape au fost să ne distrugă destinul european.

Acest text este un mic reminder al urgiei PSD – pentru uzul celor care au început să uite.

PSD este partidul care, în 31 ianuarie 2017, trecea o ordonanță de urgență a cărei intenție era să ofere imunitate juridică șefului partidului – pentru o faptă pentru care acesta avea să fie ulterior condamnat. Spus simplu, PSD este partidul care a vrut să furnizeze imunitate juridică șefului său, care era un infractor. Spus și mai simplu, PSD este partidul cu gândire de infractor, condus de un infractor, acționând ca un infractor. Dacă a existat vreodată un partid-infractor în istoria recentă a României, acesta este PSD.

PSD este partidul care, prin acest gest, a determinat cei mai importanți aliați ai României să reacționeze – punând în pericol apartenența noastră la Uniunea Europeană și riscând alianța noastră strategică cu Statele Unite – în 2 februarie, la două zile după acea OUG care putea fi fatală României, ambasadori din șase țări esențiale pentru noi ca stat (Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Belgia, Olanda) au cerut PSD retragerea ordonanței 13; Parlamentul European ținea o dezbatere despre protestele din România; Comisia Europeană făcea declarații dure pe aceeași temă împotriva guvernului PSD – și, implicit, împotriva României. Spus simplu, PSD, partidul-infractor, a riscat să năruie România pentru a-și salva infractorul-șef. Spus și mai simplu, PSD e partidul care nu a ezitat să riște distrugerea României pentru a-și salva șeful. Dacă a existat vreodată un partid anti-românesc în istoria recentă a României, acesta e PSD.

PSD este partidul care a scos în stradă, împotriva acestor samavolnicii, sute de mii de români îngroziți de perspectiva distrugerii României. În 5 februarie am fost cel puțin 600.000 de români deodată în stradă. Am fost, probabil, de a-a lungul vremii câteva milioane de români în stradă. Toți îndrăgostiți cu disperare de România europeană; toți cerând, pașnic dar ferm, ca PSD să nu distrugă destinul european al României. Ei bine, pe acești români PSD i-a numit, prin gurile liderilor săi, „șobolani”, „putori”, „viermi”, „echipe de cetățeni cu venin”, „răgălii”, „fire de praf”. Iar în 10 august 2018 i-au reprimat violent, rănind sute dintre ei, riscând o hecatombă. Spus simplu, PSD, partidul-infractor și partidul anti-românesc, este și un partid anti-democratic. Spus și mai simplu, PSD e partidul care nu a ezitat să rănească sute de români și să riște o tragedie ca să-și salveze infractorul-șef. Dacă există un partid represiv în istoria recentă a României, acesta e PSD.

Găsesc și acum aproape miraculos că am ieșit, după urgia PSD, înapoi în Europa. E un noroc istoric – și îmi măsor bine cuvintele. (În același sens major în care un noroc istoric a fost Unirea de la 1918.) Și, cum norocul ți-l și faci, cei cărora li-l datorăm sunt sutele de mii, milioanele de români ieșite în stradă – și rămase ore în șir la cozi la vot – și agresate de jandarmi – și jignite de conducătorii PSD – și pe care nimic din toate astea nu i-a împiedicat să creadă în destinul european al României.

Am crezut în România europeană – și am ținut-o în Europa. În pofida unui partid-infractor, anti-românesc & represiv, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o scoate de acolo.

Acum înțelegi, PSD? Oricâte defecte au celelalte partide, oricât de exasperante sunt, oricât de ambiguu se mișcă uneori, oricât de stupid alteori, ele nu sunt, ca tine, partide-infractor; nu sunt, ca tine, anti-românești; nu sunt, ca tine, anti-democratice.

Nu am uitat cine ești, PSD. Poate că tu ai uitat – poate că te prefaci, convenabil, că ai uitat.

Dar noi nu am uitat. Și, ca orice infractor dovedit & condamnat (de justiție, ca șeful tău; de istorie, ca tine), nici o reintegrare socială nu e posibilă fără admiterea culpei.

E nevoie de scuzele tale, PSD. Ca să putem face efortul să admitem că ești un partid, iar nu un grup infracțional organizat; ca să putem admite că ești un partid, nu o bandă de ciomăgari; ca să putem admite că ești un partid, nu o armată de ocupație – e nevoie să ne arăți că ai înțeles cât ai greșit, unde ai greșit, cum ai greșit. Și că faci totul ca să nu repeți asta.

Nu am uitat cine ești, PSD. Arată-ne că nici tu nu ai uitat cine ai fost – și că știi cine & ce vrei să devii.

Până când nu va face asta, până când nu va cere public scuze pentru ce a făcut, până când nu va spune limpede cum vrea să se reformeze, până când nu va spune, precum Tudor Postelnicu, fost șef al Securității & ministru de Interne în decembrie ’89, “am fost un dobitoc!” – până nu se va căi public, PSD rămâne ce a fost în ultimii ani: un partid-infractor, anti-românesc, anti-democratic, represiv.

Cu care nici un dialog nu e posibil.

Și va rămâne ce ne-a arătat că este: alături de PCR & FSN, cel mai criminal partid din întreaga istorie a României.


Radu VANCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*