Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Manageri sibieni mari sau mici, gata cu văicăreala că nu găsiți angajați. Investiți în Consorțiul de Învățământ Dual”

Consorțiile de Învățământ Dual reprezintă prima platformă serioasă prin care piața absolvenților se înșurubează, în sfârșit, la piața muncii.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Consorțiile sunt un pas important, dar foarte mic, nesemnificativ, raportat la problemele pieței muncii din România – vezi declinul demografic, riscurile migrației angajaților calificați către vest, mai nou și Ungaria, discriminările și distorsiunile create de facilitățile fiscale din domeniul muncii, cel mai mare NEET din UE, sisteme de educație și sănătate captive sinecurilor, politicului și familiilor, etc. S-a stricat cultura muncii la noi, dar asta este altă poveste.

Însă, pentru ca aceste consorții să nu rămână doar niste afaceri imobiliare sau afaceri ale furnizorilor de echipamente sau afaceri de publicitate și de PR ale autorităților sau afaceri ale greilor orașului care își angajaează acolo cunoscuții, este nevoie ca mediul de afaceri să se trezească din văicăreala că „nu găsim oameni calificați” și să se pună pe treabă.

Așadar, industrii prelucrătoare, agenți economici și societăți comerciale, la muncă, Investiți în Consorțiul de Învățământ Dual.

La momentul zero al constituirii consorțiului, haideți să vedem cât sunt de interesate companiile din Sibiu să pregătească angajați calificați. Peste 54 de mii de firme înregistrate în județ, o cifră de afaceri agregată de aproape 43 miliarde lei, un profit cumulat de 5,3 miliarde lei, mai mult de 100 de mii de angajați  (date din topfirme.ro, pentru anul 2021). Un județ puternic industrializat, bravo celor care au investit aici.

Interesul companiilor de a pune umărul la consorțiu?

Din Top 20 de companii ca și cifră de afaceri, doar trei companii interesate.

Din Top 20 de companii ca și număr de angajați, doar trei.

Din Top 20 de companii ca și profit realizat, doar una singură.

Doar 5 companii sunt inscrise in Consorțiul de Învățământ Dual din Sibiu. Mai bine decât în Cluj-Napoca, pentru că sunt parteneri cei mai mari angajatori și mai multe colegii tehnice, dar încă foarte puțin.

Sigur că, în această primă fază, companiile încă nu știu detalii sau nu au aflat deloc despre această oportunitate de a-și pregăti resursa umană calificată – deși în primul grup de companii înscrise este și o firmă din afara județului. Sau că, în statistica de mai sus, sunt firme care sunt înregistrate în județ dar nu au activitatea principală sau grosul angajaților aici. Sau că, să mai așteptăm, suntem ardeleni, urmează alte faze în care numărul angajatorilor va crește exponențial.

Sau că, pur si simplu, avem dovada că firmele nu sunt de fapt interesate să investească în resursa umană, doar se văicăresc că absolvenții nu sunt bine pregătiți, că pleacă în străinătate, că statul nu face nimic să crească valoarea resursei umane, etc. După care, fără să investească un leu în pregătirea viitorului muncii din România, se duc și fură angajații de la firmele care îi pregătesc.

Repet îndemnul de mai sus, corectând limbajul de lemn gen „industrii prelucrătoare”, „agenți economici” și „societăți comerciale”. La muncă, manageri sibieni mari sau mici care conduceți companii, care spuneți că vreți să ne rămână copiii în țară, care doriți să nu mai râdă Austria de noi – investiți în Consorțiul de Învățământ Dual din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*