Opinie. Răzvan Chiruță: De la „liste negre” la crimă e doar un pas. Atacul AUR la jurnaliști, inacceptabil

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a mai trecut miercuri o linie roșie și a făcut un gest inacceptabil într-o societate democratică: a lansat un atac dur la publicația G4Media și a inițiat un clasament cu „cele mai toxice și false organe de presă”, scrie Răzvan Chiruță pe PressHub.

Pe pagina oficială de Facebook a partidului, AUR și-a îndemnat simpatizanții să indice publicațiile din România care nu le plac, iar în fruntea listei conducerea formațiunii a plasat G4Media.

Postarea a fost urmată de peste 3.000 de comentarii, în care fanii partidului au trecut pe „lista neagră” practic cam tot ce înseamnă presă centrală, de la Digi24 la Newsweek România, de la Hotnews la B1TV sau Pro TV.

Paradoxal, nu au scăpat nici măcar canalele care au promovat și încurajat intens AUR, cum au făcut Antena 3, România TV sau DC News.

Postarea publicată de AUR pe pagina sa oficială de Facebook

AUR trece, prin această incitare la ură și la agresivitate față de jurnaliști, încă o linie roșie extrem de periculoasă. Nu e prima dată când se întâmplă așa.

Tot AUR a incitat manifestanții anti vaccinare să ia cu asalt clădirea Parlamentului, pe 21 decembrie. George Simion și o mână de fani au încercat în ianuarie să intre peste primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și s-au înregistrat când au strigat scandarea xenofobă „Noi, românii, îți suntem stăpânii”.

De asemenea, în urmă cu un an, un simpatizant al partidului a publicat, pe contul său de Facebook, un mesaj de amenințare cu moartea la adresa intelectualilor care au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau un „cordon sanitar politic” în jurul AUR.

În același timp, Călin Georgescu, propus președinte de onoare al partidului, elogiază pe față mișcarea legionară și face deschis propagandă pro-rusă.

Iar AUR, într-un comunicat oficial asumat, a declarat Holocaustul un subiect minor, contribuind la realimentarea urii față de evrei, în condițiile în care, oricum, prea mulți români nu au înțeles vina istorică pe care o are România față de evrei, din cauza crimelor comise înainte și în timpul celui de al Doilea Război Mondial de către politicieni români extremiști, în frunte cu mareșalul Ion Antonescu.

„Listele negre” încurajate oficial de AUR reprezintă un pericol real. Nu mai e vorba de o supoziție, de o speculație, de o exagerare. Disperați după atenție, încurajați de vidul de pe scena politică prinsă în răfuieli sterile, George Simion și colegii săi incită, deschis, la violență.

Iar de la violență pe Facebook la violență în stradă e un pas din ce în ce mai pic. Atunci când astfel de politicieni imaginează dușmani peste tot, e suficient ca un singur dereglat mintal din armata lor de simpatizanți să decidă să rezolve lucrurile pe cont propriu. Și să comită o crimă.

O crimă care va avea ca victimă un nevinovat, un om sau mai mulți aflați la momentul nepotrivit în locul nepotrivit, în aceste vremuri tot mai tulburi. Istoria e plină de ucigași care au acționat la incitarea unor persoane publice care le-au alimentat ura față de cei de lângă noi.

Redacția PressHUB condamnă acțiunea AUR și se declară solidară cu colegii de la G4Media și cu toate celelalte publicații incluse pe „lista neagră” inițiată de partid.

Vă invităm și pe voi să reacționați. Azi sunt jurnaliștii la țintă, dar mâine poți fi și tu, își încheie editorialul Răzvan Chiruță.

Cine este Răzvan Chiruță

Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2022. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumelor „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID – 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*