Orașul care trăiește pentru handbal

Sportivele de la Măgura Cisnădie merită prima pagină în cartea de istorie a handbalului sibian. Fetele lui Weber luptă în a doua competiție europeană intercluburi, Cupa EHF, unde duminică le vor întâlni pe nemțoaicele titrate de la Bietigheim. „Tot orașul este alături de echipă, iar sala va fi plină la meciul de handbal. Ne așteptăm la o partidă dificilă. Șansele ne a ne califica sunt mici, însă vom juca handbal!“, promite primarul Gheorghe Huja.

Performanța reușită în acest sezon de Măgura este una dintre cele mai importante realizate de orice echipă din județul Sibiu, din orice ramură sportivă. Succesul istoric al echipei antrenate de Alexandru Weber se înscrie pe linia performanțelor europene obținute de-a lungul timpului de Gaz Metan Mediaș, care în urmă cu 7 ani juca play-off de accedere în grupele Europa Liga, de Inter Sibiu, care în 1991 a câștigat Cupa Balcanică sau de BC CSU Sibiu, intrată în tururile preliminare ale cupelor europene la baschet.

„Sunt mândru că sunt cisnădian“

Sloganul care tronează pe pereții Polivalentei din Cisnădie pare să-și fi găsit adevărata rezonanță a ceea ce simt nu doar jucătoarele și staff-ul de la Măgura, ci întreaga comunitate locală. Orașul trăiește pentru handbal, în condițiile în care are tradiție în handbalul județean și chiar național. Meritul celor din Cisnădie este de apreciat, mai ales că echipa a apărut abia în ultimii 5 ani și deja se mândrește cu performanțe notabile. Primarul Gheorghe Huja, aparatul Primăriei și Consiliul Local au fost artizanii formării acestei echipe, emblematică pentru oraș.

Festivalul de duminică

Duminică, CS Măgura joacă pe teren propriu primul meci din grupele Cupei EHF, cu echipa germană SG BBM Bietigheim din Germania, favorita principală la câștigarea grupei. Dacă în urmă cu foarte multe decenii, etnicii germani puneau bazele handbalului sibian tocmai la Cisnădie, numită pe atunci Heltau, acum handbalistele formației locale se luptă de la egal la egal cu echipele germane, în speță Bietigheim.

Cu toții la sală!

Partida va avea loc duminică, 13 ianuarie, de la ora 17.30. Biletele s-au pus deja în vânzare la casieria primăriei, iar în ziua jocului se vor găsi la casieria Sălii Polivalente, începând cu ora 16.00. Accesul costă 10 lei în tribune și 5 lei la peluze. Susținătorii echipei sunt invitați în număr cât mai mare. Meci de meci, sala este plină, iar atmosfera una deosebită. Cu atât mai mult, duminică, toată lumea se așteaptă la o atmosferă de meci european, iar suporterii echipei gazdă se vor întrece în a-și sprijini favoritele pentru a obține victoria și menținerea în cursa pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției. Partida va fi transmisă în direct de Digisport și Telekom Sport.

Partidă dificilă

Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja, se declară foarte mulțumit după toate eforturile pentru obținerea acestei performanțe. Mai ales dacă ținem cont că echipa este una nouă în handbalul românesc, iar clubul a parcurs în foarte scurt timp drumul de la un club de provincie la unul care joacă acum în cupele europene. Bineînțeles, eforturile financiare au fost pe măsură, însă acum imaginea orașului în lumea sportului este extrem de vizibilă. „Calificarea în grupele competiției este o performanță unică pentru oraș, dar și pentru sportul sibian. Tot orașul este alături de echipă, iar sala va fi plină la meciul de handbal. Ne așteptăm la o partidă dificilă. Șansele ne a ne califica sunt mici, însă vom juca handbal!“, promite edilul.

Trebuie spus că grupa este una extrem de dificilă, în condițiile în care handbalul nordic domină competițiile inter-țări la nivel continental, iar echipele de club își adjudecă trofeu după trofeu în competițiile intercluburi.

Nemțoaicele vin din Liga Campionilor

Cu tot entuziamul echipei gazdă și cu tot sprijinul propriilor suporteri, Măgura se aflată la prima participare din istorie în cupele europene. Formația germană pornește cu prima șansă în partida de duminică, mai ales că în toamnă a jucat în Liga Campionilor. Bietigheim a bătut CSM Bucureşti (pentru CSM a jucat atunci Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii) în grupele Ligii Campionilor și are multe internaţionale în lot, din Olanda, Polonia, Austria, dar şi Germania. Totodată, handbalistele germane au câștigat și primul meci în grupă, de pe teren propriu.

De partea cealaltă, Măgura trece printr-o perioadă de transformări. Unele jucătoarele au plecat sau au fost excluse, cum este cazul braziliencelor Dionise Fachinello și Mariana Costa, foste campioane mondiale cu Brazilia în 2013, iar Ionela Goran s-a retras din activitate. Au fost realizate alte transferuri cum este cazul jucătoarelor Oana Chirilă și Ionela Simion, însă echipa are de suferit la capitolul omogenizare. Mai mult, câteva jucătoare sunt acccidentate, astfel că lotul avut la dispoziție de tehnicienii Alexandru Weber și Bogdan Nițu este destul de restrâns numeric. Una peste alta, echipa este destul de valoroasă și, chiar dacă nu are prea multă experiență, poate produce surpriza și să obțină duminică prima victorie din grupa de calificare. Ada Moldovan, vedeta echipei, braziliencele Araujo și Da Silva și muntenegreanca Boljevic își pot arăta calitățile de lider și dorința de a obține un rezultat pozitiv.

Măgura, eșec în partida cu Esbjerg

Măgura Cisnădie a pierdut, duminica trecută, pe terenul echipei de pe locul 4 din prima liga feminină daneză, Esbjerg, în primul meci din grupă. Echipa din Cisnădie a ținut pasul cu adversara doar în primele 10 minute, când scorul era 7-6 pentru gazde, apoi danezele au înscris de 6 ori consecutiv în următoarele 8 minute. Ce a urmat a fost un recital al formației nordice, care a câștigat la o diferență mult prea mare pentru gruparea ardeleană, în condițiile în care pentru Esbjerg au înscris toate cele 13 jucătoare de câmp folosite. Scorul final a fost 41-18 (21-8). Esbjerg a jucat cu Toft, Granlund – Liscevic 6, Nielsen 6, Polman 5, Jensen 5, Halicevic 5, Monti Danielsson 4, Frafjord 2, Jonsdottir 2, Ingstad 2, Breistol 1, Jacobsen 1, Solberg 1, Jorgensen 1. Antrenor: Jesper Jensen. Măgura le-a trimis în teren pe: Moreschi, Voicu, Popovici – Moldovan 7, Tomescu 4, Araujo 3, Da Silva 2, Chirilă 1, Hoha 1, Gatzel, Boljevic. În celălalt meci din prima etapă a grupei A, Bietigheim a dispus de Storhamar (Norvegia) cu 28-25 (15-12).

 

Parcursul european al SC Măgura Cisnădie în ediția 2018/2019 EHF Cup

Turul 1 preliminar

 • Măgura Cisnădie nu a jucat, fiind calificată automat.

Turul 2 preliminar

 • DHC Slavia Praga (Cehia) – Măgura Cisnădie 25-28 și 20-29 (scor general 45-57). Ambele partide au fost jucate la Cisnădie.

Turul 3 preliminar

 • Zvezda Zvenigorod (Rusia) – Măgura Cisnădie 29-24 și 18-26 (scor general 47-50)

 

Grupele EHF

Grupa A, etapa 1:

 • SG BBM Bietigheim (Germania) – Storhamar Handball Elite (Norvegia) 28 – 25
 • Team Esbjerg (Danemarca) – Măgura Cisnădie 41 – 18

 

Clasament Grupa A

1. Team Esbjerg – 2 puncte

2. SG BBM Bietigheim – 2 puncte

3. Storhamar Handball Elite – 0 pct

4. Măgura Cisnădie – 0 pct

Programul grupei

13 ianuarie

 • 15:00 Storhamar Håndball Elite – Team Esbjerg, Boligpartner Arena, Hamar
 • 18:00 Măgura Cisnădie – SG BBM Bietigheim, Sala Polivalentă Cisnădie

19 ianuarie

 • 13:00 Team Esbjerg – SG BBM Bietigheim, Blue Water Dokken, Esbjerg
 • 18:00 Măgura Cisnădie – Storhamar Håndball Elite, Sala Polivalentă, Cisnădie

27 ianuarie

 • 16:00 SG BBM Bietigheim – Team Esbjerg, Arena Ludwigsburg, Ludwigsburg

26 ianuarie

 • 18:00 Storhamar Håndball Elite – Măgura Cisnădie, Boligpartner Arena, Hamar

3 februarie

 • 11:30 Măgura Cisnădie – Team Esbjerg, Sala Polivalentă, Cisnădie
 • 15:00 Storhamar Håndball Elite – SG BBM Bietigheim, Boligpartner Arena, Hamar

9 februarie

 • 13:00 Team Esbjerg – Storhamar Håndball Elite, Blue Water Dokken, Esbjerg

10 februarie

 • 17:00 SG BBM Bietigheim – Măgura Cisnădie, Arena Ludwigsburg, Ludwigsburg

Faza grupelor EHF Cup 2018/2019 cuprinde patru grupe, cu câte patru formații în fiecare grupă. Se califică în sferturile de finală primele două echipe din fiecare grupă. Urmează apoi semifinalele și finala competiției.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*