Orban se declară sigur de victorie la Sibiu

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, susţine că are cele mai mari şanse să rămână lider al partidului, fiind sprijinit de majoritatea membrilor.

Orban a afirmat astăzi, la Sibiu, că el este „o certitudine”, în timp ce contracandidatul său, premierul Florin Cîţu, este „poate, cel mult, o speranţă”.

Întrebat dacă i-au crescut şansele să rămână în fruntea PNL ca urmare a crizei guvernamentale, Orban a răspuns: „Încă de la începutul campaniei, eu am avut prima şansă. Eu practic mi-am petrecut toată viaţa matură în PNL, sunt de peste 30 de ani în serviciul public. (…) Sunt convins că membrii PNL mă sprijină în marea lor majoritate şi că aşa vor face şi delegaţii care vor fi prezenţi la congres. Eu sunt o certitudine, în timp ce contracandidatul meu este poate, cel mult, o speranţă”, relatează Agerpres.

Ludovic Orban şi-a prezentat astăzi, la Sibiu, în prezenţa a mai puţin de o sută de liberali, moţiunea sa de candidat la preşedinţia PNL. Întâlnirea a avut loc cu uşile închise, aşa cum le-a comunicat Raluca Turcan jurnaliştilor prezenţi la eveniment.

La susţinerea şi dezbaterea moţiunii au fost prezenţi, în sala de la Biblioteca ASTRA din Sibiu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Sibiu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, liderul Organizaţiei Municipale a PNL Sibiu, administratorul public al judeţului, Adrian Bibu, vicepreşedintele Senatului, Nicolae Neagu, prefectul Mircea Dorin Creţu, dar şi alţi liberali.


Turcan a anunţat, la începutul şedinţei, că la Sibiu urmează să îşi prezinte moţiunea de candidatură la şefia PNL şi premierul Florin Cîţu.

Preşedintele PNL s-a declarat îngrijorat de o posibilă intensificare a protestelor la adresa liberalilor, pe fondul crizei politice şi guvernamentale. „Eu sunt îngrijorat şi îngrijorat că este o mare nemulţumire. Eu sunt convins că oamenii aşteaptă de la noi ce le-am promis: patru ani de pace politică, patru ani de guvernare onestă şi performantă, în beneficiul cetăţenilor. Nu îşi doresc certuri, scandaluri, conflicte, crize în coaliţie şi aşteaptă de la noi să ne concentrăm pe punerea în practică a lucrurilor bune pe care le-am făcut pentru oameni”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă îl îngrijorează o intensificare a protestelor populaţiei, potrivit Agerpres.

Liderul PNL a făcut, totodată, un apel la dialog şi negociere, pentru păstrarea coaliţiei de guvernământ formate din PNL, USR PLUS şi UDMR. „Punctul meu de vedere ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, pe care l-am exprimat public, este acela că singura coaliţie care poate să asigure o guvernare în beneficiul României, este coaliţia formată din PNL, USR PLUS şi UDMR, evident şi cu susţinerea grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. Orice altă formă de coaliţie nu are capacitatea de a guverna unitar, de a face reformele necesare pentru România, de a asigura proiectele de dezvoltare care sunt finanţate fie din fonduri europene, fie de la bugetul de stat şi mai ales de a creşte calitatea vieţii şi de a creşte veniturile cetăţenilor. (…) Trebuie să ne aşezăm la masa dialogului, la masa negocierilor, să regăsim acele puncte care ne apropie, să îndepărtăm acele puncte care ne despart, să recâştigăm încrederea între parteneri şi să ne concentrăm pe ceea ce aşteaptă românii de la noi, o guvernare performantă în beneficiul cetăţeanului”, a arătat Ludovic Orban.

Orban susţine că el nu a cauzat criza actuală politică.

„Această criză politică şi guvernamentală a fost provocată de decizii care nu mi-au aparţinut şi care au fost luate fără acordul, fără consimţământul meu, chiar fără informarea prealabilă, corectă, aşa cum ar fi trebuit. În calitate de preşedinte al PNL, am făcut tot ce este posibil pentru a asigura coeziunea coaliţiei, pentru a păstra unitatea partidului şi unitatea în rândul coaliţiei şi nu am fost niciodată de acord cu decizii care să pună în pericol funcţionarea normală a coaliţiei de guvernare”, a subliniat Ludovic Orban.

El şi-a exprimat speranţa ca luni, la ora 12,00, să fie cvorum pentru a fi derulate procedurile cu privire la calendarul moţiunii de cenzură.

„Este convocată reuniunea birourilor permanente pentru luni, la ora 12,00. Două convocări succesive făcute în conformitate cu prevederile Constituţiei, cu regulamentul şedinţelor comune, nu au întrunit cvorumul necesar. (…) Sper ca luni, la ora 12,00, să avem cvorumul ca să derulăm procedurile constituţionale şi legale cu privire la calendarul moţiunii de cenzură”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a adăugat că forţele parlamentare care sunt în prezent împotriva guvernului „au clar o majoritate”.

„Acum este competiţie între moţiuni de cenzură. Din păcate am ajuns într-o situaţie în care, astăzi, guvernul este ameninţat cu moţiuni de cenzură, iar forţele parlamentare care sunt împotriva guvernului au clar o majoritate”, a spus Ludovic Orban.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*