Pachete de igienă în Sibiu și alte trei judeţe

Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), a început distribuirea celei de-a doua tranşe a pachetelor de igienă în patru judeţe, respectiv Braşov, Covasna, Harghita şi Sibiu, a anunţat ministerul.

Potrivit sursei citate, în aceste judeţe au fost livrate 88.634 de pachete, iar în zilele următoare va începe distribuirea pachetelor cu produse în judeţele Neamţ, Iaşi şi Constanţa, iar apoi în restul ţării. Prima tranşă a fost livrată în luna ianuarie 2020, când persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete, conform Agerpres.

„În contextul în care izolarea din mediile rurale şi economia greu încercată afectează în primul rând persoanele aflate deja în risc de sărăcie şi excluziune socială, aceste 1.188.852 de pachete de igienă în valoare de 141,2 milioane de lei, urmate din 22 iunie de pachetele cu hrană, reprezintă un sprijin important pentru cei mai puţin fericiţi dintre noi. Rapiditatea cu care echipa Ministerului Fondurilor Europene a contractat aceste pachete şi a construit mecanismele legale de distribuţie este o nouă reuşită demnă de remarcat, cu atât mai mult cu cât avem în vedere contextul de risc în care funcţionăm”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Fiecare pachet conţine 5 periuţe de dinţi ambalate individual, 4 tuburi de pastă de dinţi de 75 ml, 1 tub de săpun lichid de 500 ml, 1 tub de şampon pentru copii de 800 ml, 1 tub de şampon pentru adulţi de 500 ml, detergent granule pentru rufe colorate – 900 g, detergent granule pentru rufe albe – 1800 g.

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistenţă materială de bază acordate în cadrul proiectului finanţat din POAD sunt: persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, de asistenţă materială vor mai beneficia persoanele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiţii.

La sfârşitul acestei luni, MFE va începe prima tranşă de distribuire a pachetelor cu alimente. Contractul, finanţat tot din POAD, a fost semnat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, în aprilie 2020 şi are o valoare de un miliard lei.

POAD are o alocare de 441 milioane de euro şi este finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*