Pacientă cu COVID-19 aproape de externare, găsită strangulată în spital

O pacientă cu Covid-19, care se afla sub tratament de mai multe zile și a cărei stare se îmbunătățise vizibil, a fost găsită ieri strangulată cu furtunul de la duș într-o baie a Spitalului Sf. Arhanghel Mihail din municipiul Chișinău. Medicii nu-și pot explica ce a determinat-o pe femeie să recurgă la gestul aparent de sinucidere, întrucât, spun ei, pacienta de 48 de ani nu avea comorbidități, avea o evoluție bună și se bucura de sprijinul permanent al rudelor.

Mai mult, femeia, aflată de 13 zile sub tratament, urma să facă un nou test pentru coronavirus și dacă ieșea negativ, se putea externa.

Potrivit medicilor, este posibil ca pacienta să fi suferit o dereglare la nivelul sistemului nervos central, cauzată de un posibil cheag care ar fi survenit din cauza infecției.

„Din păcate, sindromul depresiv este caracteristic pentru pacienții testați pozitiv la COVID-19. Unii pacienți ne spun despre starea lor psihologică, iar doamna a fost un pacient, care, probabil, a ascuns starea sa lăuntrică negativă. Pe parcursul zilelor de internare în staționar, ea nu a prezentat stări depresive majore, care să ne alarmeze. Femeia avea rude, era sunată de acestea și nu avea conflicte cu pacientele din salon sau cu lucrătorii medicali. Pentru noi acest caz este o lovitură. Medicul curant plângea dimineața și spunea că s-a chinuit atâta timp să o salveze, iar când analizele erau bune, doamna a decis să facă procedeze la un așa pas. Timp de 15 ani de când lucrez, nu am mai văzut așa ceva”, a declarat pentru site-ul anticoruptie.md Veronica Țugulschi, șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Sf. Arhanghel Mihail.

Medicul spune că a observat la unii pacienți pe care îi tratează de COVID-19 dereglări ale sistemului nervos central, care apar cu precădere în ziua a 13-a sau a 14-a bolii. Dr. Veronica Țugulschi presupune că pacienta a făcut o microtromboză în regiunile ce răspund de comportament și e posibil să fi avut halucinații sau să fi intrat într-o stare depresivă profundă.

„Sunt foarte mulți pacienți care descriu stări halucinogene pe parcursul nopții. COVID-19 trece bariera hemato-cefalică şi afectează sistemul nervos central pe cale directă și indirectă și cel mai strașnic este că aceste manifestări pot inițial să nu fie, ele pot apărea când virusul se diminuează”,a spus medicul.

Autopsia va arăta, probabil, ce s-a întâmplat.

Sursă: Digi24

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*