Parastas pentru liderul luptei anticomuniste

Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Sibiu, a organizat, luni, 28 octombrie, o slujbă de pomenire pentru maiorul Nicolae Dabija, liderul grupului de rezistență anticomunistă.

În 28 octombrie, s-a comemorat împlinirea a 70 de ani de la moartea maiorului Dabija. Parastasul a avut loc în Cimitirul Municipal Sibiu, la monumentul dedicat acestor eroi. Au participat la eveniment Luca Copăla, președinte Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Sibiu, ceilalți membri din conducerea asociației, foști deținuți politici sibieni, dar și urmașii acestora.

Scurt istoric

Organizaţia de luptă împotriva comunismului „Frontul Apărării Patriei Române“ a luat fiinţă în anul 1948, sub conducerea maiorului Nicolae Dabija, având centrul de acţiune în Munţii Apuseni. Nicolae Dabija a înţeles mai înainte ca mulţi alţii că neamurile au datoria sfântă să lupte pentru existenţa şi libertatea lor când vrăjmaşii le pun în primejdie fiinţa lor. În faţa molohului comunist care ameninţa să ne desfiinţeze ca neam, n-a pregetat. l-a adunat în jurul său pe cei care puneau fiinţa neamului mai presus decât propria lor viaţă, au pus mâna pe arme şi au înscris în Cartea Sfântă a Neamului Românesc pagina nepieritoare a luptătorilor de la Muntele Mare. Vânduţi ca Hristos de luda au căzut în mâinile Securităţii şi şapte dintre luptători au fost condamnaţi la moarte. Executaţi pe întuneric la orele 5 dimineaţa, au fost azvârliţi ca nişte câini într-o groapă comună din Dumbrava Sibiului. Maiorul Nicolae Dabija (18 aprilie 1907, Galați – 28 octombrie 1949, Sibiu) a fost luptător în cel de-al Doilea Război Mondial și luptător anticomunist. În anul 1926, a intrat ca voluntar în armată, urmând apoi liceul la Liceul Militar din Iași. După absolvire a urmat Școala Militară de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu. A absolvit în anul 1929 cu gradul de sublocotenent. Ca ofițer a activat în mai multe regimente și garnizoane. Ca decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, fusese împroprietărit cu cinci hectare de pământ la Aradul Nou, unde se stabilește cu soția. Aici începe activitatea sa anticomunistă. Împreună cu frații Alexandru și Traian Macavei, a condus organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, activă în zona munților Apuseni. A fost capturat de Securitate în primăvara anului 1949.

Prin sentinţa nr. 816/4 octombrie 1949 a Tribunalului Militar Sibiu, a fost condamnat la moarte prin împuşcare. A fost executat la 28 octombrie 1949, la Sibiu, şi îngropat, împreună cu alţi şase dintre oamenii săi: Ioan Scridon, Traian Mihălţan, Titus Onea, Augustin Raţiu, Gheorghe Opriţa, Silvestru Bolfea.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*