Părintele Necula: Va trebui să facem tot ce putem ca România să prindă 2118 cu fruntea sus

Fiecare va trebui să facă tot ce poate ca România să prindă următorul Centenar cu fruntea sus, în condiţiile în care acum ne-am pierdut românitatea, afirmă preotul Constantin Necula.

„Să ştiţi că pe 2 decembrie va fi prima zi din următorul centenar. Va trebui să facem tot ce putem, fiecare acolo unde suntem rânduiţi de Dumnezeu, ca România să prindă 2118 cu fruntea sus. Nu vor mai şti de noi. Lucrurile pe care acum le vedem consemnate în virtual nu vor mai fi, dar dacă le vom consemna în virtuţile poporului român, vom fi şi noi pe mai departe”, a declarat preotul Constantin Necula, în cadrul unui simpozion dedicat Unirii, care a avut loc la Sibiu.

România are nevoie de „un patriotism echilibrat şi de un naţionalism luminat”, este de părere Constantin Necula.

Profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, Constantin Necula, face un apel la cunoaşterea şi folosirea „cât mai atentă a limbii române”. „Vreau să atrag atenţia că unitatea dintâi a poporului român, a fost dată de cunoaşterea cât mai atentă a limbii române. Nu suntem români în afara limbii române. Ce ascultăm astăzi, prescurtări şi SMS-uri intelectuale, cultura aceasta de limbă română, de o politică şchioapă şi neatentă din gurile personajelor publice, ne arată că de fapt ne-am pierdut românitatea, că în încercarea disperată de a părea occidentali am uitat că Occidentul a început şi în Ardeal, că suntem europeni cu mult înainte ca Europa să ne recunoască în graniţele sale. Nu suntem puşi în situaţia de a ne cerşi cetăţenia europeană. O spun în clădirea în care la anul se vor întâlni europenii”, a afirmat preotul Constantin Necula.

Preotul Necula a vorbit despre rolul jucat de intelectualii sibieni la Unirea de la 1 Decembrie 1918, aseară, în sediul Primăriei Sibiu, clădire în care, în 9 mai 2019 urmează să se reunească şefii de stat din UE la primul summit european de după Brexit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*