Parteneriat pentru Microregiunea Țara Făgărașului

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a participat, ieri, la o întrunire unde a fost prezentată Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului.

La întâlnirea desfășurată în municipiul Făgăraș au fost prezenți primari din zece localități sibiene care aparțin microregiunii, dar și din județul Brașov, alături de reprezentantul Consiliului Județean Brașov. Discuțiile s-au purtat în prezența comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu, care desfășoară o vizită în zonă.

Strategia microregiunii urmărește o armonizare, la nivelul teritoriului Țara Făgărașului, a politicilor economice, sociale, ecologice și culturale și a investițiilor atrase în zonă. Viziunea de dezvoltare, prezentată de managerul de proiect Mariana Câju, pune mare accent pe bio-economia verde și consumul responsabil, bunăstarea oamenilor fiind înțeleasă ca bunăstare și pentru natură și teritoriu, care valorifică atuuri culturale precum obiectivele incluse în patrimoniul UNESCO fără a le periclita existența. Dintre exemplele de investiții prioritare nu lipsesc sistemele de alimentare cu apă, dar nici educația pe tot parcursul vieții.

“Am fost impresionată de viziunea acestei strategii, pe care o împărtășesc în mare măsură. Susținerea acestei strategii este așadar firească și ne va ajuta să atingem obiective și din Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Sibiu, pe care de altfel încercăm să o îmbunătățim. În perioada imediat următoare, ne vom alătura demersului prin care cei prezenți la această întrunire vor cere Guvernului României includerea acestei strategii în strategia națională, demers absolut necesar obținerii unei finanțări europene pentru proiectele care vor pune în practică strategia”, a declarat Cîmpean.

Printre participanții la întâlnirea de la Făgăraș s-au numărat și membri ai filialei „Pro România Sibiu încurajează ‘Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului’, care reprezintă un pas important în dezvoltarea spațiului din teritoriul microregiunii, stucturată pe obiective strategice atât din punct de vedere economic, cultural, cât și pentru protejarea mediului și a resurselor naturale. Ne bucură faptul că 33 de localități, dintre care 12 din județul Sibiu, vor avea o strategie comună de dezvoltare în cadrul acestui proiect. În cadrul întâlnirii, membrii filialei sibiene i-au mulțumit doamnei Corina Crețu pentru contribuția adusă la dezvoltarea zonei Făgăraș, Sibiu și Brașov, ocazie cu care au felicitat-o și pentru poziția de prim candidat din partea Partidului Pro România la alegerile europarlamentare din acest an”, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să fiu astăzi în Făgăraş şi să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Sibiu, Braşov şi Făgăraş, cei care sunt cei mai apropiaţi de cetăţeni şi primii care îşi asumă răspunderea pentru punerea în aplicare a proiectelor derulate cu fonduri europene. Le-am mulţumit pentru eforturile depuse în implementarea proiectelor cu fonduri structurale şi, totodată, i-am felicitat pentru modul în care au folosit banii europeni pentru a transforma oraşul Făgăraş, dar şi imaginea judeţelor Braşov şi Sibiu. Uniunea Europeană a finanţat în zona Făgăraş, Sibiu şi Braşov proiecte de peste 800 de milioane de euro, bani care au contribuit la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. UE a susţinut aici investiţii pentru modernizarea transportului urban, dezvoltarea infrastructurii de sănătate, eficienţă energetică, susţinerea mediului de afaceri şi, nu în ultimul rând, modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare. Fondurile politicii de coeziune vor continua să sprijine dezvoltarea acestei zone”, a declarat Corina Creţu.

Microregiunea Țara Făgărașului ar urma să se înființeze în al doilea trimestru al anului. Din județul Sibiu, în această microregiune vor fi incluse localitățile Cârțișoara, Cârța, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Racovița, Turnu Roşu, Tălmaciu, Şelimbăr, Boiţa, Bruiu și Roșia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*