Peste 100 de mici meșteri populari vor participa la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale

Peste o sută de elevi din judeţul Sibiu s-au înscris la faza judeţeană a Olimpiadei Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, un concurs unic în ţară, organizat de către Muzeul ASTRA, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cosmin Călinescu.

Potrivit sursei citate, în acest an s-au înscris în competiţia dedicată tradiţiilor mai mulţi copii decât anul trecut.

„S-au înscris 115 elevi din 34 de unităţi de învăţământ – Sibiu, Cisnădie, Gura Râului, Alţâna, Valea Viilor (în premieră), Slimnic (în premieră), Cristian, Aţel, Mediaş, Avrig, Sălişte, Moşna, Brateiu, Racoviţa, Arpaşu de Sus. În cadrul Olimpiadei de anul trecut, au participat 108 elevi din 119 înscrişi, din 33 unităţi şcolare, ateliere particulare, cluburi ale elevilor, reprezentând 12 localităţi din tot judeţul Sibiu”, a explicat Călinescu.

Copiii se vor întrece la mai multe secţiuni: ţesut război, pictură pe sticlă/lemn, confecţionat măşti, modelaj ceramică, pictură naivă – imagini din lumea satului şi basme, împletit ciucuri pe lemn, sculptură în lemn, cusut, confecţionat port popular, croşetat dantelă cu suveica, confecţionat opinci, artă decorativă, mobilier pictat, pirogravură, metaloplastie, ţesutul pe chelteu.

Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, ediţia a XXIV-a, faza judeţeană, va avea loc între 26 şi 28 martie, între orele 9,30 şi 15,00, fiind organizată de către Muzeul ASTRA, sub auspiciile Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu. Ediţia din acest an va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

„Participanţii vor fi selectaţi în prealabil la faza pe fiecare unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare unitate şcolară şi/sau conexă poate fi reprezentată de un număr de trei elevi selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexă – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale. De asemenea, este de reţinut faptul că un elev poate participa în cadrul concursului la o singură secţiune. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul competiţiei”, a declarat muzeograful Elena Găvan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*