Peste 400 de purcei de Bazna și Mangalița din județul Sibiu au intrat în programul finanțat de Guvern

Prefectul Adela Muntean a continuat, ieri, împreună cu consilierul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ionuț George Diaconeasa, operațiunile de predare/preluare a purceilor din rasele Mangalița și Bazna, în cadrul programului guvernamental de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din cele două rase.

După ce ministrul Petre Daea a lansat programul național în satul Nou, din comuna Roșia, ieri au fost semnate alte trei contracte în județul Sibiu.

În satul Boian, comuna Bazna, producătorul Lucian Scumpu a livrat 10 purcei de Bazna crescătorului Vasile Doca. Alți 10 purcei din rasa Mangalița au plecat de la producătorul Nicolae Istrate către crescătorul Rodica Băcilă, ambii din satul Șmig, comuna Moșna. De asemenea, furnizorul Maria Ienciu, din satul Cașolț, comuna Roșia, a semnat un contract cu același procesator – Limbășan David Daniel PFA – pentru opt purcei din rasa Mangalița.

La nivelul județului Sibiu, s-au înscris în program 18 furnizori, cu 427 de purcei, precum și 61 de crescători, care pot să primească 590 de purcei din cele două rase. Totodată, există în evidențe 82 de scroafe (41 de Bazna și 41 de Mangalița). “Am subliniat întotdeauna faptul că județul Sibiu trebuie să se dezvolte și pe ramura de agricultură pentru că avem un potențial fantastic. Apreciez demararea acestui program în județul Sibiu, de către ministrul Petre Daea personal, drept o reușită, mai ales în contextul în care acesta este un alt obiectiv al programului de guvernare, care se adresează special crescătorilor locali de suine (porci) din rase tradiționale /autentice românești. În continuare, voi susține orice demers care va fi început și realizat pentru sprijinirea producătorilor locali și crescătorilor de animale. Nu pot decât să-i fiu recunoscătoare domnului ministru Petre Daea, care, spre binele tuturor, a așezat munca și valoarea autohtonă românească la loc de cinste”, a declarat Adela Muntean, prefectul județului Sibiu.

Potrivit schemei de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, aprobată de Guvern în 10 ianuarie 2018, furnizorii de purcei primesc câte 250 de lei pentru fiecare purcel predat.

Crescătorul primește cu titlu gratuit un număr par de purcei (minimum 2 şi maximum 10), pe care se obligă să-i crească până la atingerea unei greutăți de cel puțin 130 kg. Va livra procesatorului doar jumătate din ei (minimum 1 și maximum 5), la un preț de cel puțin 11 lei/kg.

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice pot solicita înscrierea în program, în baza unei cereri, care se depune la Direcţia Agricolă, care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum şi în registrul de evidenţă al ajutorului de minimis.

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*