Piese din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal, expuse în Mexic

Muzeul Institutului de Geologie UNAM – Museo del Instituto de Geología de la UNAM găzduiește, în perioada ianuarie – februarie expoziția temporară ”El Viaje Del Bisonte Y La Evolucion De Bison Priscus – Călătoria bizonului și evoluția speciei Bison priscus. Piese expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal – Muzeul de Istorie Naturală. 

Expoziția promovează patrimoniul cultural și natural al României, prin colecțiile Muzeului Național Brukenthal și în special al Muzeului de Istorie Naturală.

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu a fost înființat de către Societatea Ardeleană de Ştiinţele Naturii din Sibiu (Siebenbürghische Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt) în 1895. Societatea Ardeleană de Științele Naturii din Sibiu, încă de la înființare în 1849, a editat jurnalul științific al Societății Verhandlungen und mitteilungen des Siebenbürgischen vereins für naturwissen schaften zu Hermannstadt. Societatea Ardeleană din Sibiu a legat parteneriate științifice cu numeroase instituții și cercetători din lume, realizându-se periodic schimburi de publicații. La începutul anilor 1900, printre instituțiile partenere se numără, conform jurnalului societății, actualul Institut de Geologie UNAM din Mexic, care a organizat și găzduiește expoziția temporară.

Cel care a facilitat, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, colaborarea științifică cu Institut de Geologie UNAM din Mexic, a fost Mauritius Hieronymus von Kimakowicz-Winnicki (1849-1921). De aceea, în cadrul expoziției temporare, curatorul doamna Ioana Kirculescu von Kimakowicz, strănepoata marelui naturalist sibian, a expus obiecte personale și imagini care au aparținut lui Moritz von Kimakowicz.

Sectorul științific alexpoziției temporare este dedicată speciei extincte de bizon de stepă Bison priscus Bojanus, 1827.

”Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, prezintă în expoziția generală singurul schelet complet de Bison priscus din România, datat începutul Cuaternarului. Scheletul a fost găsit găsit la Sighişoara în 1900, fiind dezgropat şi preparat de către Moritz von Kimakowicz, contribuind apoi alături de Otto Phleps (1868-1928) la descrierea acestuia în periodicul muzeului. O replică a scheletului de la muzeul de Sibiu, a fost expusă în cadrul expoziției temporare din Mexic. Prin această expoziție temporară organizatorii și curatorii doresc să promoveze bogățiile naturale și culturale ale României și respectiv a Mexicului, istoria științifică comună. Ii mulțumesc colegei noastre muzeografei Ana Maria Papurean cât și celorlalți muzeografi și angajați și îi felicit pentru implicare și pentru munca de cercetare și valorificare a patrimoniului muzeului. Este o nouă expoziție în străinătate, o expoziție internațională în care se subliniază importanța colecției Muzeului Național Brukenthal și implicit importanța patrimoniul României. De această dată o expoziție pe teritoriul american”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*