Pistă de biciclete de 800 kilometri care traversează și județul Sibiu

Județul Covasna intenționează să ceară finanțare din fondurile europene aferente PNRR, pentru construirea a două trasee integrate de ciclism, în parteneriat cu județele Brașov și Sibiu precum și cu județele Harghita și Mureș. Având în vedere că termenul de depunere a documentației este unul foarte strâns, Consiliul Judeţean Covasna a fost convocat miercuri, 7 decembrie, în şedinţă extraordinară de îndată

Județul Covasna a intrat în proiect la propunerea Județului Brașov, în vederea construirii unei piste de biciclete care traversează județele Sibiu, Brașov și Covasna, pe o lungime de 800 km. La nivel național, se dorește implementarea a 3000 km de trasee cicloturistice, cu finanțare din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență.

Cererea de finanțare trebuie depusă în perioada 5-11 decembrie 2022. În acest scop, trebuia să adoptăm acordul de parteneriat privind aprobarea participării Județului Covasna în parteneriat cu Județul Brașov, Județul Sibiu și unitățile administrativ-teritoriale din cele trei județe ale căror teritorii vor fi traversate de traseul cicloturistic” – a explicat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În Județul Covasna, pista de bicicletă va avea o lungime de 260 km și va avea două trasee: Drumul Apelor, care urmărește malul Râului Olt, și Via Carpatica, care pornește din zona Tg. Secuiesc și ajunge atât în zona Sfântu Gheorghe, cât și în zona Întorsura Buzăului” – a detaliat vicepreședintele Jakab István Barna, subliniind totodată faptul că, în cadrul apelului de proiect, au fost solicitate secțiuni interjudețene care să corespundă cât mai mult posibil traseelor propuse în studiul național.

În Județul Covasna, traseul Drumului Apei urmărește Râul Olt. Punctul de plecare este teritoriul comunei Bixad, după care trece prin Micfalău, Băile Malnaș, Olteni, Bodoc, Ghidfalău, Sfântu Gheorghe și Ilieni, unde părăsește județul, dar revine în zona satului Araci, de unde va urmări digul până la limita județului de la Augustini.  Traseul Via Carpatica pornește din Sânzieni către Lemnia, va trece prin Brețcu, Ojdula, Ghelința, Zăbala și Brateș, iar de aici, un traseu se duce către Întorsura  Buzăului, și celălalt, prin Mestecănișul din Reci, către Prejmer.  Drumul Apei și Via Carpatica vor fi legate și de un traseu desfășurat între Reci și Sfântu Gheorghe. Finanțarea solicitată se ridică la 19 milioane de euro.

Județul Covasna a adoptat de asemenea o hotărâre privind acordul de parteneriat cu județele Harghita și Mureș, pentru un proiect asemănător.  „În acest caz, porțiunea din județul nostru e mai mică, de doar 35 de km, dar va traversa o zonă foarte frumoasă din regiunea Baraolt, pornind de la Racoșul de Sus către Brăduț și Filia, de unde pleacă spre județele Harghita și Mureș” – a mai spus vicepreședintele. Suma solicitată pentru acest proiect se ridică la 3 milioane de euro. În aceste două proiecte sunt implicate 31 de unități administrative teritoriale din Județul Covasna.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*