Abuzurile polițistului din Vurpăr au fost dovedite

Șeful postului de poliție din Vurpăr, acuzat că a abuzat de funcție, a pierdut prima confruntare în instanță. Acesta a intrat în curtea unei localnice, a imobilizat-o, apoi a scos pistolul din dotare și a amenințat-o că o va împușca.

cristinel-mirel-gavrila-foto-facebook

Cristinel Mirel GAVRILĂ | foto: Facebook

La începutul lunii octombrie 2015, șeful de post din comuna Vurpăr a hotărât cu de la sine putere să încredințeze un copil spre creștere mamei acestuia. Fără ca poliția să aibă aceste atribuții și fără o hotărâre a unui judecător. Prin urmare, polițistul a mers la domiciliul bunicii copilului și a încercat să ia cu forța minorul. S-a iscat un scandal, bătrâna a fost amenințată cu pistolul și a fost încătușată. Agentul de poliție Cristinel Gavrilă mai este acuzat de faptul că, după ce femeia a reușit să se refugieze în casă, a pulverizat spray paralizant în interiorul locuinței, acolo unde se aflau patru copii, după care i-a încuiat pe toți înăuntru. Din cauza gazului, minorii au început să țipe și să acuze dureri, iar doi dintre ei au sărit pe geam, pentru a se salva. Cel mai mic dintre copii, o fetiță de doar 2 ani, a fost dusă de urgență la spital, unde medicii au constatat că a fost expusă la spray paralizant, după cum confirmă și scrisoarea medicală eliberată la externare. Bunica a încercat să se apere cu toate puterile, doar intervenția vecinilor l-a obligat pe polițist să renunțe la acțiunea sa.

Amenzi anulate

Pentru a justifica comportamentul agresiv, șeful de post a sancționat femeia cu două amenzi pentru că aceasta a opus rezistență la abuzurile sale. În fața judecătorilor, femeia a recunoscut că i-a adresat injurii agentului în cadrul incidentului care s-a petrecut în casa sa. Așa a găsit femeia de cuviință să se apere atunci când omul legii o încătușa, o amenința cu pistolul și îi pulverize spray lacrimogen în față. Având în vedere declarația femeii, dar și faptul că agentul de poliție a recunoscut că a făcut uz de forță în acest caz, instanța a anulat procesele verbale întocmite de polițist și l-a obligat să-i plătească femeii 640 de lei, cheltuieli de judecată.

Demonstrație de forță

După acest incident, bătrâna a făcut plângere împotriva polițistului din Vurpăr, iar surse apropiate anchetei afirmă că Gavrilă este, în prezent, cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Potrivit surselor, magistrații au început urmărirea penală „in rem“ în acest dosar, pentru infracțiunile de purtare abuzivă, uzurparea funcției, violare de domiciliu și lipsire de libertate în mod ilegal.

Apărătorul femeii, Mădălina Scutelnicu, susține că agentul de poliție a acționat în mod absolut abuziv, neavând nicio atribuție în a stabili în grija cui trebuia să se afle fetița. „Minora se afla în casa bunicii sale paterne în mod legal, iar agentul de poliție nu avea nicio calitate în a lua fetița din casa bunicii ei și a o preda, ca pe un colet, mamei sale. Este total nejustificată intervenția polițistului față de clienta mea, într-o asemenea manieră, ca și cum s-ar fi opus executării vreunei hotărâri judecătorești. Agentul a încălcat grav nu doar drepturile pe care le au și tatăl, dar și bunica asupra acestui copil, dar, prin excesul de zel și abuzul de putere cu care a acționat, a pus în pericol însăși sănătatea acestei fetițe, cu privire la care medicii au constatat că a fost expusă la spray paralizant. Am reușit să ne dovedim toate susținerile, acesta fiind și motivul pentru care instanța de judecată a anulat cele două procese-verbale de contravenție, pe care agentul de poliție și-a permis să le întocmească, în mod total nelegal și netemeinic”, este de părere avocatul sibian.

De la Sibiu se vede invers

Chiar dacă hotărârea nu este definitivă, instanța de judecată a stabilit că sancțiunile șefului de post au fost aplicate ilegal. Asta ar trebui să dea de gândit conducerii IPJ Sibiu, care ia apărarea subalternului lor. Polițiștii sibieni nu neagă implicarea zelosului șef de post în altercația violentă, însă susțin că acesta se afla la fața locului doar pentru a aplana conflictul dintre mama copiilor și soacra sa. Și că a făcut uz de forță după ce ar fi fost amenințat, la rândul lui, de bătrână. Urmează ca și procurorii să finalizeze ancheta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*