Planurile românilor de Crăciun și Revelion, afectate de lipsa Certificatului Verde. Cum își petrec sărbătorile?

Mulți români spun că pandemia de Covid-19 le-a afectat planurile de Crăciun și Revelion, în special din lipsa Certificatului Verde. Află cum își petreceau românii sărbătorile de iarnă înainte de pandemie și cum și le petrec acum.

Peste 3 din 10 români spun că planurile de Crăciun din acest an le-au fost afectate de pandemia de Covid-19 și un procent similar susțin că același lucru s-a întâmplat cu Revelionul.

Pandemia le-a stricat planurile de Crăciun românilor, în principal în privința întâlnirilor cu membri ai familiei, din țară ori străinătate, cu prietenii, dar și participarea la petreceri.

15% dintre participanții la sondaj au menționat călătoriile în țară, iar 10% călătoriile în străinătate. La sondaj au participat 1.184 indivizi de 18 ani și peste.

Cum le-a stricat pandemia planurile de Crăciun românilor?

Motivele pentru care planurile de Crăciun au fost afectate sunt teama de îmbolnăvire cu Covid-19, reducerea veniturilor în perioada pandemiei, restricțiile de călătorie existente între țări, restricțiile de circulație în localitățile din România, dar și obligativitatea certificatului verde pentru anumite activități.

33% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.

Cât privește Revelionul, cei mai mulți dintre respondenți au spus că pandemia le-a afectat întâlnirile cu prietenii, întâlnirile cu membrii familiei din țară și participarea la petreceri. Motivele principale invocate de participanții la sondaj care au spus că le-au fost afectate planurile de Revelion de către pandemie sunt: reducerea veniturilor în perioada pandemică, teama de îmbolnăvire, faptul că alte persoane nu au certificat verde ori restricționarea activității operatorilor economici, dar și restricțiile de călătorie între țări.

31% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Revelion este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.

Crăciunul, înainte și în timpul pandemiei

Dacă înainte de pandemie 67% dintre români obișnuiau să petreacă Crăciunul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta doar 43% fac acest lucru. Procentul celor care petrec Crăciunul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (42% față de 27%).

19% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Crăciun, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% merg în astfel de vizite.

8% dintre respondenți au afirmat că își petreceau Crăciunul la o cabană sau la un hotel din România, însă doar 3% au spus că fac anul acesta  acest lucru.

4% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Crăciunul, iar 8% au declarat că anul acesta petrec această sărbătoare în singurătate.

Revelionul, înainte și în timpul pandemiei

Înainte de pandemie 49% dintre români obișnuiau să petreacă Revelionul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta un procent similar (45%) vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Revelionul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (28% față de 36%).

22% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Revelion, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.

13% dintre participanții la sondaj obișnuiau să petreacă noaptea dintre ani la restaurant sau la o petrecere organizată; doar 1% dintre respondenți vor petrece Revelionul la fel și în acest an. 10% dintre respondenți  au afirmat că își petreceau Revelionul la o cabană sau la un hotel din România, doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.

3% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Revelionul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece noaptea dintre ani în singurătate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*