Platformă de lectură la înălțime

În această dimineață a avut loc ceremonia de inaugurare a programului „Reader on Board/Cititor la Bord”, o acțiune a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu realizată în colaborare cu Aeroportul Internațional Sibiu și cu participarea partenerilor România EduCab și KeepCalling Team.

Zona Sosiri a aeroportului sibian s-a aglomerat pentru a întâmpina, cu aplauze și entuziasm, un nou serviciu de bibliotecă publică care va funcționa din această seară, începând cu ora 22.00, într-un spațiu neconvențional, elegant, cu un trafic mare: zona Plecări (curse interne și externe), după controlul de Securitate.

Au fost prezente oficialități din partea Consiliului Județean Sibiu, directorii instituțiilor partenere, reprezentanți ai asociațiilor implicate în proiect, bibliotecari astriști care au contribuit la realizarea și implementarea Campaniei Reader on Board | Cititori la Bord, pasageri deja interesați de oferta noului serviciu constituit.

Evenimentul a fost deschis de către Marius Ioan Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, care a descris parcursul și termenii parteneriatului cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. „Ne dorim să îmbunătățim constant experiența în aeroport a pasagerilor care ne trec zilnic pragul. În acest sens, ne propunem ca proiectul Reader on Board | Cititor la bord să reprezinte încă o etapă dintr-un șir de acțiuni care să ofere o nouă perspectivă timpului de așteptare al pasagerilor, lectura fiind mult mai accesibilă de-acum în spațiul neconvențional reprezentat de aeroport”, a arătat Gîrdea.

Christine Manta Klemens, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, a donat câteva volume care vor fi integrate în fondul de carte al programului. ”Mulțumesc colegilor care au avut această inițiativă aparte și tuturor celor care au ajutat la punerea în practică. Ne dorim ca aceste cărți să călătorească departe și alte cărți să le ia locul aici pe rafturile din aeroport, astfel încât să existe continuitate. Am venit și eu pregătită să dăruiesc câteva cărți și albume, atât din partea mea personal, cât și din partea Consiliului Județean Sibiu. Îi încurajez și pe alții să facă acest lucru“, a declarat Klemens.

Silviu Borș

Apoi, ștafeta prezentării a fost dată Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, directorului Silviu Borș, care a descris rolul pe care biblioteca publică îl deține în această epocă nu doar a vitezei și a mobilității, ci și a informației și a informării în timp real. Condiții în care biblioteca publică sibiană nu doar că se adaptează, ci creează noi servicii și ferestre de oportunitate într-o manieră modernă, într-o formulă de marketing care repoziționează transferul de informații pe diferite medii și în spații neconvenționale. ”Împreună cu echipa de specialiști pe care o conduc, garantăm sustenabilitatea proiectului, prin identificarea de noi parteneri, prin realizarea de acțiuni interactive de promovare, atât în mediul offline, cât și online. Suntem mândri de ceea ce am realizat, dar mai cu seamă responsabili pentru felul în care va funcționa noul serviciu de bibliotecă, de lectură și împrumut carte, eliberat de stresul returnării la termen”, a menționat Silviu Borș.

Anca Vasilescu, inițiator și coordonator proiect din cadrul Compartimentului Metodic. Comunicare. Programe al Bibliotecii ASTRA, a adus în spațiul dedicat inaugurării atmosfera specifică călătoriei cu avionul, întâmpinând pe cei prezenți cu urarea: „Bine ați venit pe Reader on Board, o platformă de lectură la înălțime!”, urmată de descrierea întregului proces, de la idee, la materializare. ”Când lucrurile sunt frumos aranjate, strălucitoare, cu greu îți mai aduci aminte de etapele intermediare. Și vreau să îi aplaud și să le mulțumesc colegilor de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și voluntarilor, pentru suport, efort, ajutor, pentru că împreună am pus aripi imaginare cărților și aripi interioare cititorilor călători!”, a mărturisit Vasilescu.

Anca Vasilescu

Așadar, din această noapte, peste 1.500 de unități de bibliotecă care alcătuiesc fondul de carte în limbile engleză, română, germană, maghiară, franceză, spaniolă, italiană, sunt puse la dispoziția pasagerilor Aeroportului Internațional Sibiu, în regim gratuit, cu scopul încurajării lecturii în spații neconvenționale și a petrecerii timpului de așteptare într-un mod plăcut și util. Titlurile selectate se încadrează în diferite domenii, preponderent beletristică, management, istorie și tradiții locale, dezvoltare personală, carte pentru copii.

”Recomandăm returnarea volumului, atunci când este posibil, în două variante: în raftul din aeroportul sibian sau la sediul central al Bibliotecii. Când situația anulează posibilitatea de întoarcere a cărții în colecție, acesteia îi revine automat statutul de «ambasador al Bibliotecii publice sibiene» într-o casă, într-o școală, într-un raft al unei biblioteci de pe un alt meridian, într-o altă colecție de carte, acolo unde este nevoie de ea, conectând personajele lumii într-o rețea de cititori made in Sibiu, România. Toate volumele sunt marcate cu însemnele campaniei și cu adresele de contact, adresele bazelor noastre de date, pagina Facebook a campaniei etc.”. (Anca Vasilescu, coordonator proiect)

Evenimentul s-a bucurat și de prezența Andreei Miron și a Silvanei Tatu din partea KeepCalling Team, precum și de o delegație sosită de la București, via România Educab, alcătuită din voluntarii Roxana Nicolaescu și Mihai Lupu.

„Reader on Board/Cititor la Bord” este un program susținut de Consiliul Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*