Ploșnița dantelată a stejarului, un pericol pentru copacii Sibiului

În orașul Sibiu, Ploșnița dantelată a stejarului (Corythucha arcuata Say, 1832 (Heteroptera: Tingidae), a fost semnalată și monitorizată pe tot parcursul anului 2022 din luna februarie până la începutul lunii  noiembrie de către Ș.l.dr.biol. Cristina Moise și Dorina Sanislau, studentă anul IV specializarea Montanologie din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului.

Atac masiv al dăunătorului în zona Sibiului

În sezonul de vegetație a anului 2022 au fost efectuate observații în 18 locații din interiorul orașului, atât în cadrul arboretelor izolate cât și în parcuri (4 puncte: în Parcul Subarini, Parcul Astra și Parcul Cetății-2 puncte) Precum și în zone verzi (Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, str. Turismului, str. Cârlova, str. Ștefan Cel Mare, str. Ovidiu, Cimitirul Municipal- 3puncte, Grădina Zoologică) din cartierele Ștrand, Hipodrom  și  Gușterița, și pe arbori din liziera Pădurii Dumbrava Sibiului. În urma cercetării s-a constatat faptul că insecta a dezvoltat trei generații care s-au suprapus, iar la sfârșitul lunii octombrie s-a stabilit gradul de atac în fiecare punct de observație, care a variat între 25-100% (Fig. 1). În lunile mai-octombrie ale anului 2022, au fost observați adulți în diferite locuri din oraș inclusiv la distanțe mai mari de 500 m de orice arbore gazdă.

Fig. 1 Frunze atacate

Pe parcursul lunilor iulie-octombrie au fost observate pe dosul frunzelor toate stadiile de dezvoltare (Fig. 2) ale insectei (ou, nimfe de diferite vârste și adulți). În zonele unde atacul a fost foarte puternic, frunzele au fost afectate 100%. În condițiile județului Sibiu din lipsa unor limitatori naturali, în cazul unui atac puternic scade rezistența gazdei, arborii fiind predispuși la atacul altor boli sau altor insecte dăunătoare. Timpul de dezvoltare de la nimfă la adult a variat de la 16 si 39 de zile în anii 2021-2022, în condițiile climatice ale orașului Sibiu. La sfârșitul lunii octombrie, adulții au început să caute locuri prielnice pentru a intra în diapauză (Fig. 3).

Fig. 2. Diferite stadii de dezvoltare ale Ploșniței dantelate a stejarului (ou, nimfe în diferite stadii și adult)

Fig. 3. Pregătirea adulților pentru intrarea în diapauză

Dăunătorul a ajuns în Sibiu din Pădurea Baciu de lângă Cluj

În urma studiului se poate concluziona că originea infestării cu Ploșnița dantelată a stejarului în orașul Sibiu, ar putea fi județul Cluj, situat la o distanță de 175 de Km unde specia a fost semnalată în anul 2017 în Pădurea Baciu. Răspândirea pe raza orașului Sibiu a fost facilitată în primul rând de mijloacele de transport, de curenții de aer și de vânt. Odată semnalată prezența speciei, în anul viitor specialiștii Facultății ȘAIAPM propun o depistare rapidă a tuturor zonelor atacate din județul Sibiu. Detectarea din timp a arborilor infestați și luarea unor măsuri rapide de control reduce șansele dăunătorului de a se răspândi în noi zone.

Insecta produce daune considerabile departe de locul de origine

Luând în considerare capacitatea adaptativă și evaluarea speciilor gazdă din arborete se poate concluziona faptul că această insectă care nu produce daune majore în arealul nativ America de Nord, produce daune extrem de severe în alte areale geografice cum este cazul orașului Sibiu. Aceasta concluzie este îngrijorătoare în ceea ce privește viitorul stejarilor și gorunilor  de pe raza județului Sibiu, care în anul 2022 au fost afectați în proporție de 25-100% de această invazie.

Oricine poate contribui la continuarea cercetărilor

„În concluzie tragem un semnal de alarmă și certificăm faptul că în viitor atacul se va extinde în întreg județul Sibiu unde adulții speciei de Ploșniță dantelată a stejarului, vor căuta alți arbori gazdă. Ne propunem continuarea cercetărilor și în anul următor în vederea inventarierii tuturor zonelor atacate din județul Sibiu. Studiul nostru își propune aplicarea în anul 2023 a unor metode de combatere și găsirea unei soluții pentru limitarea populațiilor acestei specii invazive în condițiile climatice ale județului Sibiu. Pentru aplicarea experimentală în mai multe zone ale orașului unde atacul a fost deja confirmat a unor tratamente chimice, mecanice și biologice, avem nevoie de finanțarea programului nostru de cercetare și rugăm pe cei care doresc să se alăture echipei noastre să contacteze redacția pentru a ne pune în legătură.

Mulțumim și contăm pe susținerea tuturor celor care doresc protejarea biodiversității speciilor de stejari și goruni din ecosistemele forestiere, sau din zonele cu vegetație urbană ale județului Sibiu” a transmis D-na Ș.l.dr.biol. Cristina Moise de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul ULBS.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*