PMP demarează campania “Alegem primarul în două tururi”

Partidul Mişcarea Populară a demarat campania “Alegem primarul în două tururi”, prin care îşi propune strângerea a peste un milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin.

„În tot județul Sibiu vom fi prezenți printre oameni, vom face o campanie pentru strângeri de semnături și informare a populației totodată”, a declarat Ingrid Sofia Hohr, președintele PMP Sibiu.

“Nevoia de a repara erori legislative care au făcut ca democrația din România să fie afectat în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la București primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din București se alege cu peste un milion de voturi? Considerăm că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale”, a declarat Traian Băsescu, președintele PMP, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Campania de strângere de semnături se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD.

PMP a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, însă acesta a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, partidul lui Băsescu a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*