PNL, soluții pentru sănătate: fonduri cheltuite transparent, sprijin pentru medicina de familie, servicii medicale de calitate! (P)

PNL Sibiu a organizat vineri o dezbatere care a vizat problemele din sistemul public de sănătate și modalitățile prin care acestea pot fi rezolvate.

La acest eveniment, liberalii au invitat medici, manageri de spitale de stat și private, alți factori de decizie din domeniul medical.

”Dialogul e important, iar cei care au dat curs invitației noastre au arătat că sunt dispuși să se implice. M-am bucurat să văd cum specialiștii sibieni apreciază eforturile echipelor noastre din administrația publică județeană și să constat cu cât respect sunt asumate opiniile noului nostru coleg liberal, conf. univ. dr. Victor Costache”, a declarat președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

10 teme care pot salva sistemul sanitar

La dezbatere au fost identificate 10 teme majore care pot stabiliza sistemul sanitar:

1) Creșterea fondurilor însoţită de o gestionare mai eficientă a acestora și de introducerea serviciilor informatice în sistem.

2) Susținerea medicinei primare prin creșterea sumelor alocate acestui sector, în condițiile în care lipsesc aproximativ 500 de medici de familie, iar unele localități nu au niciun cabinet.

“Politica noastră în domeniul sănătății va pune medicina primară în primul plan, pentru că responsabilizarea medicilor de familie va crește eficiența sistemului de sănătate prin depistarea timpurie a bolilor, diminuarea cazurilor cronice, reducerea invalidității și o rată mai mare de supraviețuire a unor pacienți cu boli grave”, a declarat Marcela Răulea, consilier județean PNL.

3) Creșterea bugetelor spitalelor. “Acest efort comun, al nostru, ca decidenți și al medicilor, ca actori principali în sistem, trebuie să aducă un beneficiu vizibil pentru pacienți”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

4) Creșterea finanţării pentru unele Programe naţionale de sănătate, acces la medicamente;

5) Remunerații corespunzătoare pentru personalul medical.

6) Medicii români, motivați să profeseze acasă!

În medie, 6 medici pe zi au cerut în 2018 documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate.

“Nu doar remunerațiile sunt motivul pentru care ne pleacă medicii: condițiile de lucru din spitale, lipsa dotărilor, lipsa medicamentelor, dar și lipsa de perspectivă profesională, lipsa valorizării muncii medicului și, nu în ultimul rând, sistemul bolnav și complet ineficient în care activează”, a declarat Raluca Turcan

“Vom avea grijă ca, după ce ajungem la guvernare, să reparăm nedreptatea care se face personalului medical astfel încât gărzile efectuate sa fie recunoscute ca vechime în muncă și luate în calculul pensiei, permițând totodată pensionarea anticipată”, a mai spus Turcan.

7) Investiții în programe de prevenție, pentru ca oamenii să nu ajungă pacienți în spitale, cu boli greu de tratat.

8) Dezvoltarea asistenţei medicale din mediul rural și din orașele mici, cu implicarea comunităților locale.

9) Elaborarea și implementarea unor protocoale de practică terapeutică adaptate fiecărui nivel de asistenţă medicală (primară, secundară, terțiară);

10) Încurajarea parteneriatelor public – privat în domeniul sănătății, pentru investiții în aparatură și dotări.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*