Polish Dance Theatre dansează în luna noiembrie la Teatrul de Balet Sibiu

Polish Dance Theatre, una dintre cele mai active companii poloneze de dans contemporan, cu o istorie de aproape o jumătate de secol, prezintă în luna noiembrie la Sibiu,  la invitația Teatrului de Balet Sibiu, două reprezentații ale spectacolului de dans contemporan „Lăsați viii să își îngroape morții”, creat de coregrafa Aleksandra Dziurosz.

Cu un mesaj puternic și relevant pentru realitatea actuală, spectacolul tratează perspectiva vieții și a morții, dar mai ales a felului în care ne raportăm, ca indivizi și ca societate la dispariția cuiva. Cele două reprezentații vor avea loc marți, 11 noiembrie și miercuri, 12 noiembrie 2022, de la ora 19.00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, iar biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu sau de pe site-ul Kompostor.ro.

 

„Lăsați viii să își îngroape morții” sau cât de mult contează dispariția cuiva?

Individul și societatea. Viața și moartea. Moartea individului și viața societății. Ne trezim. Ne ridicăm din pat. Mergem la serviciu. Muncim. Mâncăm. Bem. Ne odihnim. Suntem plictisiți. Ne distrăm. Ne îndrăgostim. Ne despărțim. Ne naștem. Creștem. Dăm naștere altora. Îmbătrânim. Murim. Povestea noastră, una dintre multele care au loc în același timp în lume, se termină de fiecare dată la fel. Știm cu toții cum.

Dintre milioanele de provocări ale vieții, uneori aflăm de dispariția cuiva. Cât de mult contează moartea cuiva pentru noi ca indivizi și pentru noi ca societate? Intersecția acestor două perspective, cea individuală asupra morții și cea a societății, ne determină să ne punem o altă întrebare pe care spectacolul o lasă agățată între scenă și public: ce putem ști noi, cei vii, despre moarte?

 

Despre Aleksandra Dziurosz, coregraf 

Aleksandra Dziurosz (PhD), dansatoare, coregrafă, profesor de dans contemporan, mișcare scenică și improvizație, este doctor habilitat în Arte și profesor universitar la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia, manager cultural certificat, fondator și director al Warsaw Dance Theatre și director al Warsaw Dance Days. Din 2018 până în 2022 a fost director adjunct al Institutului Național pentru Muzică și Dans. A absolvit Școala Națională de Balet în Bytom, a urmat cursurile Facultății de Studii Pedagogice de Balet la Academia de Muzică din Varșovia și un program de studii post universitare în Teoria Dansului, la Academia de Muzică din Varșovia. A creat spectacole coregrafice și de mișcare pentru Polish Dance Theatre, Kielce Dance Theatre, Warsaw Chamber Opera, Teatr Powszechny Warsaw, Prague Chamber Theatre, United  Movement from Switzerland, Conservatorio Profesional de Danza Seville (Spain). Este membră a Forumului Polonez de Coregrafie, al Asociației Artiștilor Polonezi și al Asociației Autorilor, iar de-a lungul carierei a obținut numeroase premii naționale și internaționale pentru coregrafie.

 

Despre Polish Dance Theatre 

Fondat în 1973, Polish Dance Theatre este o companie profesionistă de dans, condusă din anul 2016 de către Iwona Pasińska. În cei 49 de ani de existență, repertoriul companiei a evoluat de la spectacole de balet, la forme contemporane de exprimare a mișcării, plasându-se astăzi la intersecția mai multor genuri, atât în ce privește stilul cât și tehnica folosită. Eliberându-se de metodele tradiționale de exprimare artistică și îndreptându-se înspre interdisciplinaritate, spectacolele Polish Dance Theatre explorează noi spații teatrale, având la bază un proces creativ bazat pe improvizație.

 

Bilete

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online, fără niciun comision sau cost suplimentar, de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu sau de pe site-ul partenerului de ticketing Kompostor.ro. În Sibiu, biletele pot fi cumpărate de la sediul administrativ al instituției Parcul Tineretului, nr. 1, de luni până joi (9.00 – 16.00) sau vineri (9:00 – 13:30). Costul unui bilet este de 20 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.

 

Program Teatrul de Balet Sibiu Septembrie – Decembrie 2022

Vineri, 23 septembrie 2022

„Romeo și Julieta. Rock Story”, coregrafia Marcello Algeri

Selecții din spectacol, prezentate în avanpremieră, în turneu la Landshut, Germania

 

Vineri, 7 octombrie și sâmbătă, 8 octombrie 2022, ora 19.00

„Romeo și Julieta. Rock Story”, coregrafia Marcello Algeri

premieră de dans contemporan

Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, Sala Mare

 

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, ora 21.00

„Romeo și Julieta. Rock Story”, coregrafia Marcello Algeri

premieră de dans contemporan

Teatrul Ariston, Sanremo, Italia

 

Miercuri, 9 noiembrie și joi, 10 noiembrie 2022, ora 19.00

„Despre noi”, regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu

premieră de dans contemporan

Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, Sala Mare

 

Marți, 11 noiembrie și miercuri, 12 noiembrie 2022, ora 19.00

Polish Dance Theatre, spectacole invitate

Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, Sala Mare

 

5, 6, 7, 8, 9, 10 decembrie 2022, ora 12.00

„Spărgătorul de nuci”, coregrafia originală Marius Petipa

mateinee de balet clasic pentru copii, prezentate cu circuit închis

Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, Sala Mare

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*