Pomohaci – dat afară din preoţie, dar aplaudat la Jina! REACȚIA Ralucăi Turcan: „Nu-l cunoaștem!”

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotărât ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani, să fie dat afară din preoţie, decizia putând fi atacată la mitropolit în termen de 15 zile, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Oliviu Botoi.„În urma judecării cazului părintelui Pomohaci, Consistoriul Eparhial s-a pronunţat şi a hotărât caterisirea părintelui Cristian Pomohaci. Aceasta înseamnă pierderea preoţiei pentru totdeauna şi a posibilităţii de a ocupa un post în activităţile bisericeşti. Nu va mai putea îmbrăca haina preoţească. (…) Decizia a fost aprobată de ÎPS Irineu, este executorie, dar poate fi atacată în termen de 15 zile la mitropolit”, a spus reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, potrivit Agerpres. Preotul Cristian Pomohaci ar fi trebuit să prezinte, până miercuri, dovezile cerute de superiorii săi pentru a-şi susţine nevinovăţia faţă de acuzaţiile ce i se aduc. El a depus doar o cerere prin care acesta solicită retragerea temporară din preoţie, invocând motive de sănătate.

Până acum, preotul Cristian Pomohaci a fost suspendat din funcţie timp de 30 de zile de către arhiepiscop, care i-a interzis să mai slujească în biserică, urmând ca membrii Consistoriului Eparhial să se pronunţe asupra acestui caz.

Patriarhul Daniel a cerut iertare credincioșilor, după seria de scandaluri sexuale în care au fost implicați câțiva preoți, cele mai cunoscute cazuri fiind episcopul Hușilor și Cristian Pomohaci. „Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioșilor pentru tulburarea produsă de acuzațiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creștină”, afirmă Patriarhul, citat într-un comunicat postat pe site-ul basilica.ro.

Mâine seară, Pomohaci va susține un recital la festivalul „Sus pe muntele din Jina”. Deputatul PNL Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu, a ținut să îi ia apărarea primarului liberal din Jina care ar fi contractat serviciile preotului cântăreț încă din primăvară. „Primarul Beschiu din Jina e primar PNL care a câștigat anul trecut primul mandat, cu un rezultat de aproximativ 70%. Un om extraordinar. Contractul cu Pomohaci e semnat din aprilie. Acesta va cânta acolo duminică seară, la închidere. Noi, invitații, încheiem prezența la Jina duminică la ora 14. Nu ne intersectăm cu el, nu-l cunoaștem, nu avem nicio legătură cu el. Nu ma îndoiesc de faptul că publicul avizat nu va reacționa tocmai favorabil la prezența lui Pomohaci, având în vedere faptele de care este acuzat”, a declarat Turcan, pentru Hotnews.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă.

Ulterior, Pomohaci a fost chemat la Arhiepiscopia din Alba Iulia pentru a oferi explicaţii cu privire la înregistrarea audio care îl incriminează şi s-a decis ca părintele să fie oprit de la slujirea sfintelor taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care el trebuie să aducă argumente în favoarea sa.

Pe 26 iunie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat că a fost sesizat cu privire la unele fapte pe care un preot le-ar fi săvârşit în prezenţa sau asupra unui minor, la câteva zile după ce pe paginile de socializare au circulat înregistrări audio în care clericul ar ademeni un minor să întreţină relaţii homosexuale cu el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*