Poveștile prind viață! „CDIdei în cărți”, un festival-concurs care crește odată cu școlarii

Aproape 400 de elevi din nouă județe se întrec, astăzi, la etapa regională a festivalului-concurs „CDIdei în cărți”. Această ediție consemnează cea mai numeroasă participare din istoria evenimentului inițiat de Casa Corpului Didactic din Sibiu.

„La acest concurs au participat în jur de 1.000 de echipaje din toată țara. În județul Sibiu, au fost aproape 150 de echipaje la faza județeană. Am înțeles că și în majoritatea celorlalte județe au fost peste 100 de echipaje. Este foarte important pentru noi să păstrăm contactul cu cartea scrisă, să simțim mirosul tiparului, să atingem hârtiile și, închizând ochii, să vedem poveștile prinzând viață. Poveștile sunt lecții de viață, poveștile sunt amintiri sau experiențe care adesea ne pot salva, poveștile ne dezvoltă creativitatea, ne dezvoltă imaginația și vreau să cred că, dacă lumea va evolua, va evolua doar ținând în continuare cont de lumea poveștilor, ținând în continuare cont de cărți. În ziua de astăzi, vedem tot mai multă răutate în jur, dispare generozitatea, nu mai reușim să arătăm că ne pasă de cel de lângă noi. Cred că, împreună, citind, povestind, lucrând, putem să redescoperim empatia, să redescoperim bunul simț, să redescoperim ceea ce înseamnă să devenim niște oameni frumoși și luminați”, a apreciat gazda festivalului-concurs, Alexandru Dumbravă, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) din Sibiu.

Potrivit profesorului metodist Camelia Vancu, în această etapă concurează 123 de echipaje, formate din câte trei elevi, care reprezintă județele: Sibiu, Cluj, Gorj, Mureș, Alba, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bacău și Botoșani. De-a lungul zilei, elevii își vor prezenta obiectele realizate în urmate lecturilor în cadrul unei activități cu caracter nonformal, aceea a muzeului literar. „«Muzeul literar» este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturii unei cărţi sau lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ din acea lucrare pe care îl prezintă publicului, «vizitatorilor». Ideea echipei Casei Corpului Didactic din Sibiu de a organiza un festival în care să fie implicate, în primul rând, centre de documentare şi informare (CDI) şi biblioteci din cadrul unităţilor de învăţământ, a izvorât din dorinţa de a pune în valoare pasiunea pentru lectură în special, pentru cultură, în general cât şi pentru a oferi un cadru de demonstrare a deprinderilor, abilităţilor şi cunoştinţelor elevilor dobândite în contexte nonformale (abilități de comunicare, abilități practice, competențe infodocumentare, competențe TIC)”, a explicat Camelia Vancu.

Manuela David

Județul Sibiu este reprezentat în concurs de 40 de echipaje, iar cea mai numeroasă delegație din rândul celorlalte județe vine de la Suceava. „Din județul Suceava, s-au calificat la etapa finală a competiției 23 de echipaje, din care 21 sunt prezente, astăzi, la Sibiu”, ne-a precizat Manuela David, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan“ din Suceava. „Eu cred că, astăzi, la «CDIdei în cărți», trebuie să ne bucurăm. Doar am intrat aici și, văzând machetele, mi-am adus aminte de Gianni Rodari și de ale sale «Povești la telefon» și despre una care mi-a plăcut în mod deosebit, despre «Omul cu capul de sticlă», un om căruia i se puteau citi ideile. Îi felicit pe cei de la CCD Sibiu. După părerea mea, este una dintre activitățile Casei Corpului Didactic care are cel mai mare impact asupra comunității de elevi. Noi, la Suceava, suntem copleșiți de volumul de elevi și de muncă pentru acest concurs“, a arătat Manuela David, în cadrul festivității de deschidere.

Gheorghe Bîrză

Inspectorul școlar general adjunct al județului Sibiu, Gheorghe Bîrză, s-a declarat deosebit de onorat să participe la o activitate de asemenea anvergură și i-a felicitat pe organizatori, iar pe oaspeți i-a îndemnat să se bucure de șederea în Sibiu, mai ales că astăzi debutează Festivalul Internațional de Teatru. „Mă bucur nespus de mult când văd că mai există elevi care citesc și, din câte am înțeles, citesc mult. Este o bucurie, într-adevăr, în ziua de astăzi, să vezi că elevii mai citesc și cărți și nu numai Facebook și WhatsApp“, a mărturisit Bîrză.

Festivalul-concurs „CDIdei în cărți”, ajuns la ediția a IV-a, este organizat de Casa Corpului Didactic Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Biblioteca Județeană Astra din Sibiu, Institutul Francez din România, Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, precum și cu Casa Corpului Didactic din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Gorj, Iași, Mureș, Suceava.

Andrei Terian

„E prima dată când particip la această activitate, deși parteneriatul nostru, al facultății, cu Casa Corpului Didactic este mai vechi, însă diverse evenimente m-au făcut să nu pot să particip până acum. Văzând ce frumoase sunt creațiile voastre, cu siguranță că în anii următori n-o să mai scăpați de mine, nici dacă nu mă invitați! O să particip, pentru că îmi dau seama că acest parteneriat nu doar că ne bucură, dar ne și onorează. De când am intrat în sală, am fost efectiv fascinat de bogăția de inteligență și de imaginație de care ați dat dovadă în creațiile voastre. N-aș vrea să fiu în locul juriului acum, cred că e foarte greu să facă diferența între asemenea minunății“, a conchis Andrei Terian, decanul Facultății de Litere și Arte din cadrul ULBS.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*