Prefectul are zilele numărate

Este foarte probabil ca Prefectura județului Sibiu să rămână fără conducere, în următoarele zile. Așa cum avertiza premierul Cioloș săptămâna trecută, Guvernul a început schimbarea prefecților și a subprefecților. Ieri au picat nouă capete. Săptămâna viitoare, operațiunea continuă. Un anunț oficial de candidatură l-ar zbura imediat din funcție pe Ovidiu Sitterli, așa că PSD Sibiu amână momentul. Cât va mai dura până când Sitterli recunoaște că este implicat politic?

sitterliPrimul ministru Dacian Cioloș a anunțat că prefecții și subprefecții care intenționează să participe la alegeri vor fi „invitaţi să îşi părăsească posturile“. Potrivit unor surse bine informate, Ovidiu Sitterli va candida pentru Primăria Sibiu, așa că nu mai poate rămâne mult timp în fotoliul de înalt funcționar public.

Schimbări în viteză

 „A fost o trecere în revistă a activităţii lor (a prefecţilor – n.red.) şi o analiză a comportamentului, atât în ceea ce priveşte capacitatea de a reacţiona, cât şi dorinţa de a nu se implica politic în campania electorală. Sigur că această evaluare s-a făcut, vor urma în cel mai scurt timp, probabil până la finalul lunii, schimbări care vor viza un număr semnificativ de prefecţi“, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, după şedinţa Executivului de la jumătatea săptămânii trecute. El a mai explicat că Guvernul nu va putea să facă, în timpul scurt pe care îl are la dispoziţie, o procedură de angajare prin concurs. „Deci va fi o numire a prefecţilor noi pe baza unei selecţii între înalţii reprezentanţi ai Guvernului sau persoanele care s-au remarcat printr-o activitate de gestiune a administraţiei publice şi care nu sunt implicaţi politic în perioada care va urma. Aşadar, în cel mai scurt timp, vom avea un număr semnificativ de prefecţi schimbaţi“, a arătat Suciu.

Liniștea dinaintea furtunii

Purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Claudia Stanciu, susține că nu are cunoștință de vreo altă evaluare desfășurată la nivelul instituției, în afară de raportul de activitate anual. „Singura evaluare de care știu este raportul anual de evaluare a activității, pe care l-am trimis la București. Raportul se întocmește la fiecare început de an, pentru anul anterior. Dacă îmi amintesc bine, pe 2 februarie am făcut și prezentat raportul, apoi l-am trimis la București; cred că termenul era până în 5 februarie“, a precizat Stanciu, contactată telefonic. Mesagerul de Sibiu a trimis o solicitare și către Direcția de Comunicare de la Palatul Victoria, însă până acum nu am reușit să aflăm oficial dacă Guvernul este la curent cu o eventuală candidatură a lui Sitterli la Primărie. Premierul Dacian Cioloş a amintit, în plenul Camerei Deputaţilor, că le-a pus în vedere secretarilor de stat rămaşi din Cabinetul anterior să nu facă politică de partid, iar prefecţilor şi subprefecţilor care au intenţia să participe în alegeri le-a cerut să renunţe la funcţie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, spunea, în 3 februarie, că Executivul va decide în cursul acestei luni modificări la nivelul prefecţilor, ţinând cont că există o evaluare în curs a activităţii acestora.

Nouă dintr-o lovitură

Evaluarea prefecților și subprefecților s-a încheiat în urmă cu aproximativ o săptămână. Guvernul a decis deja încetarea mandatului și numirea în funcție pentru nouă posturi de prefect, în județele Alba, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Gorj, Satu-Mare și Vaslui. „Aceste schimbări de prefecți sunt doar o primă etapă, va mai urma o etapă probabil săptămâna viitoare. Suntem în proces de evaluare a candidaților pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor și a competențelor pe care persoanele îndreptățite le pot avea. Guvernul evaluează performanțele acestora, dar ține cont și de faptul dacă au calificarea necesară, au condus unități administrative sau au acest grad de inspector guvernamental“, a spus purtătorul de cuvânt Dan Suciu, la finalul ședinței de Guvern de ieri.

PSD trage de timp

Cindrea cu SitterliPrefectul Ovidiu Sitterli a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Sibiu, într-o ședință a Biroului Permanent Județean de la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unor surse din cadrul PSD Sibiu. El este creditat cu o intenție de vot de aproximativ 14 la sută, în sondajele social-democraților, în timp ce, potrivit sondajului dat publicității de PNL Sibiu, Sitterli ar obține maxim 14,6 procente. De altfel, numele său a fost singurul indicat drept candidat al PSD Sibiu pentru Primărie în sondajul liberalilor. În vârstă de 44 de ani, Ovidiu Sitterli este jurist de profesie, are un masterat în instituții de drept privat român obținut la ULBS și conduce Instituția Prefectului de aproape patru ani. Cu mai bine de un deceniu în urmă, Sitterli făcea politică de dreapta, însă mai recent a devenit – cel puțin în public – un apropiat de încredere de-al lui Ioan Cindrea, liderul PSD Sibiu, căruia îi datorează numirea sa din 2012.

Unde va fi sediul de campanie?

De săptămâni întregi, conducerea PSD Sibiu ezită să dea publicității numele candidatului pentru Primăria Sibiu, invocând faptul că sondajul deja realizat nu ar mai fi concludent. „Vom face un alt sondaj, prin martie și aprilie, apoi vom anunța numele candidatului“, afirmă surse social-democrate. Astfel, pesediștii speră să amâne „debarcarea“ prefectului cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie, în condițiile în care campania electorale pentru alegerile locale va începe pe 6 mai. În cazul în care această strategie nu va reuși, se pare că lui Sitterli i se pregătește un alt birou, la doar câțiva metri distanță de cel al lui Cindrea: biroul de secretar al județului.

Săgeți către PNL

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, le-a cerut, ieri, copreședinților PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, să răspundă public dacă au solicitat „schimbarea imperioasă“ a 27 de prefecți sau dacă „l-au șantajat pe premier cu o moțiune de cenzură“, și asta „în dorința lor disperată de a recupera măcar câteva sutimi din multele procente pierdute în ultimele luni“.78

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*