Prefectura, despre presupusul pacient cu noul coronavirus de la Spitalul Militar: Are pneumonie, nu Covid-19. Există și echipament de protecție

Prefectul Mircea Crețu a cerut Direcției de Sănătate Publică Sibiu să facă verificări după ce în mediul online au apărut informații potrivit cărora la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu este internat un pacient care are simptome de coronavirus și că lipsesc echipamentele de protecție.

Potrivit unui comunicat transmis azi de Prefectură, DSP a stabilit că:

  • întreaga investigație epidemiologică s-a făcut cu acordul comandantului spitalului, Dr Florian Cornel Moga, și în prezența medicului epidemiolog Dr. Adrian Prună
  • Pacientul în vârstă de 72 de ani s-a prezentat la CPU – Spitalul Militar de Urgență Sibiu în 21 martie, având pneumonie cronică acutizată, ceea ce nu corespunde criteriilor din definiția de caz COVID-19, deci nu era suspect.
  • În consecință, testarea personalului care a îngrijit acest pacient nu este imperativ necesară.
  • Conform responsabilului din partea Compartimentului de Supraveghere a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, personalul CPU a fost instruit cu privire la folosirea echipamentului de protecție a personalului, însă la ultima instruire s-a refuzat semnarea tabelului, pe motiv că nu existau toate echipamentele necesare.
  • Cu toate acestea, s-a constatat, în urma discuțiilor cu personalul CPU, că în 21 martie aveau măști chirurgicale, mănuși de unică folosință, ochelari și halate (suprabluză), toate fiind eficiente în prevenirea COVID-19.
  • Deși la momentul respectiv lipseau din dotare, azi au fost primite viziere și măști cu filtru tip FFP2.
  • De asemenea, încă din 16 martie sunt în dotare combinezoane impermeabile.

Medicul din CPU care a reclamat lipsa echipamentelor de protecție și faptul că personalul nu a fost testat este în concediu medical din 16 martie, afirmativ pentru acutizarea unei afecțiuni cronice, scrie Prefectura.

Prefectura Sibiu, împreună cu toate celelalte instituții abilitate, fac toate eforturile necesare pentru a asigura siguranța cetățenilor și împiedicarea răspândirii și combaterea COVID-19, anunță sursa citată.

Discuțiile aprinse au apărut după ce un medic a scris un comentariu pe pagina președintelui Klaus Iohannis și spunea că la Spitalul Militar nu sunt echipamente de protecție, cu toate că există deja un caz de coronavirus.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*