Premiați la Salonul Național

Experţii în restaurare de la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu au participat, în perioada 27-29 octombrie, la Salonul Național de Restaurare din Craiova, ediţia a XII-a.

e6X6H5JVqOkLrljqdEZb3MeBBJHy13I4fsOdLH0P9jYÎn cadrul Salonului, organizat la Muzeul Olteniei din Craiova, au fost expuse peste 200 de obiecte restaurate, piese importante din patrimoniul celor mai mari muzee din ţară. Aşa se face că tot aici au fost prezente şi obiecte restaurate în cadrul Laboratoarelor Muzeului ASTRA.

Mențiune și premiul organizatorilor

Munca specialiştilor Muzeului ASTRA nu a trecut neobservată. La Salonul Național de Restaurare, expertul restaurator C.N.M. ASTRA Cornelia Kertesz a primit o mențiune la categoria restaurare pe suport textil. De asemenea, premiul organizatorilor pentru restaurare icoană pe sticlă a fost primit de către conf. univ. dr. Geanina Ionescu, directorul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. „Aceste premii însumează întreaga activitate desfășurată în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. Laboratoarele de aici sunt apreciate la nivel național și internațional prin profesionalism și performanță. Anual în cadrul Centrului intră în conservare şi restuarare peste 50 de obiecte de patrimoniu“, a declarat conf. univ. dr. Geanina Ionescu.

Util pentru profesioniști

Pe toată durata desfășurării Salonului Naţional de Restaurare/Gala Restaurării Românești, Craiova 2015, din cadrul manifestării „Restaurarea patrimoniului  – identitate culturală 1975-2015”, au fost evidențiate nu doar cele mai valoroase piese din patrimoniul cultural românesc mobil restaurate în perioada 2014-2015, ci şi cele mai noi tehnici şi materiale pentru investigare, conservare și restaurare.

Totodată, s-au aniversat cu acest prilej 40 de ani de la înființarea laboratoarelor zonale de restaurare și conservare.

Și în 2014

Anul trecut, cu prilejul aceluiași salon, restauratorii sibieni s-au ales cu Marele Premiu acordat de juriu pentru lucrarea „Lada de zestre”, un obiect cultural istoric de mare importanţă datat în 1854 din patrimoniul Muzeului ASTRA şi care a fost restaurat de către expertul în lemn policrom Gabriela Negoescu. Totodată, C.N.M. ASTRA a mai obţinut Premiul de Excelenţă pentru restaurarea icoanei pictată pe lemn în secolul XVIII şi denumită „Încoronarea Sfântului Gheorghe”. Icoana aparţine Administraţiei Prezidenţiale și a fost restaurată de Geanina Ionescu şi Mirel Bucur.

Nu în ultimul rând, expertul restaurator ceramică Sorin Fogarascher şi absolventa Secţiei de Conservare-Restaurare din ULB Sibiu, Camelia Clej, au primit o menţiune pentru lucrarea „Amforă romană-bizantină”, datată în secolul VII.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*