Premieră de Ziua Mondială a Teatrului, la „Gong“

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă miercuri, 27 martie, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Privighetoarea” după Hans Christian Andersen, în regia lui Gavriil Pinte.

Cu accent pe ritmul cuvintelor și al sunetelor, spectacolul „Privighetoarea” creionează o lume de porțelan, articulată pe muzica instrumentelor chinezești tradiționale / foto: Dragoș Dumitru

Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani. Biletele de intrare costă 9 lei.

Pledoarie pentru natural, autentic și adevărat

După „Harap Alb” și „Povestea lui Rapunzel”, regizorul Gavriil Pinte revine la Teatrul Gong din Sibiu și face o pledoarie pentru ceea ce e natural, autentic și adevărat. „Privighetoarea” este un spectacol de teatru de animație cu un imaginar fabulos, ce deschide cortina spre o lume de basm. Când împăratul Chinei află că în împărăția lui există o privighetoare cu un glas nemaipomenit de frumos, dă imediat ordin să fie găsită și adusă la el. Servitorii săi pleacă în căutarea privighetorii și o aduc în fața împăratului, care o îndrăgește pe loc. Împăratul își dorește să țină privighetoarea aproape de el, însă pasărea nu-și dorește nicidecum să-și trăiască zilele într-o colivie și cere să fie eliberată.

Două paliere

Construit pe un text aproape poetic, cu accent pe ritmul cuvintelor și al sunetelor, spectacolul de la Sibiu creionează o lume de porțelan, articulată pe muzica instrumentelor chinezești tradiționale, printr-o coloană sonoră realizată de regizorul spectacolului, care semnează, totodată, și adaptarea textului pentru scenă. „Spectacolul separă și pune în dialog o lume automatizată, mecanizată și manechinizată, și una vie”, a declarat Gavriil Pinte, în timpul repetițiilor. Scenografia spectacolului poartă semnătura Roxanei Ionescu și pune accent pe motive inspirate din porțelanurile chinezești, într-o cromatică alb-albastru, atât în construcția măștilor din policarbonat modelat la cald printr-o tehnică experimentală, cât și a costumelor create dintr-un material rigid pentru a contribui la lipsa de flexibilitate corporală a actorilor – manechine. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucia Barbu, Paul Bondane, Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Răduca, Alexandra Șerban, la care se mai adaugă vocile înregistrate ale lui Andrei Hansel, Adrian Prohaska, Dan Hândoreanu, Gavriil Pinte, Horațiu Dancu, Claudiu Rusu Costea și Raluca Pavel.

Din 1962

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști și public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO și a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare și asociere cu UNESCO.

 

ADRIAN TIBU | manager: „Anul trecut prezentam, tot de Ziua Mondială a Teatrului, premiera cu «Visând glasuri». Anul acesta venim cu un nou spectacol și mi-aș dori ca acest șir de premiere să devină o tradiție.”

 

Teatrul Gong aduce primăvara

Teatrul Gong prezintă sâmbătă, 23 martie, de la ora 18.00, și duminică, 24 martie, de la ora 11.00, spectacolul „O rază de soare” în regia lui Lilly Krauss-Kalmár. „O rază de soare” este un spectacol de animație cu marionete și actori la vedere.

„O rază de soare” / foto: Cătălina Drăghici

Spectacolul este o adaptare după povestirea cu același titlu a scriitorului Al. T. Popescu și prezintă povestea emoționantă de prietenie ce se leagă în pivnița unei case vechi, între Pitt, o balerină de porțelan, și Muf, un șoricel. După o pauză de mai bine de doi ani de la ultima reprezentație și la zece ani de la premieră, producția continuă să îi incite pe cei mici într-o montare plină de peripeții, alături de actorii Angela Páskuy, Adrian Prohaska și Claudia Stühler. Spectacolul este recomandat celor cu vârsta peste 3 ani și are o durată de aproximativ 45 de minute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*