Premieră în județul Sibiu

Compania Apă Canal Sibiu a început o lucrare amplă la conducta magistrală ce alimentează marile cartiere din Sibiu, folosind tehnologii și materiale noi.

Operatorul de apă și apă uzată a prioritizat realizarea în avans a lucrării din Calea Dumbrăvii, printr-un contract separat, în contextul în care Primăria Sibiu derulează, în momentul de față, un proiect amplu de modernizare a acestei artere. „Este vorba de contractul CL1 – Reabilitare rețea transport apă potabilă PE 800 Calea Dumbrăvii, în municipiul Sibiu – executant fiind firma EUSKADI, din Timișoara. Contractul are o valoare de 4.695.549,56 lei, plus TVA și constă în înlocuirea unui tronson de circa 1 km de rețea de transport apă potabilă cu diametrul de 800 mm, pe Calea Dumbrăvii, între intersecția cu str. Ludoș și intersecția cu str. Siretului. S-a urmărit corelarea și armonizarea lucrărilor derulate de către Primărie cu cele care fac parte din programul POIM“, a explicat inginerul Vasile Maier, director general al S.C. Apă Canal Sibiu S.A.

Importanță vitală

Această conductă magistrală, care face parte din zona de înaltă presiune a sistemului de alimentare cu apă al municipiului Sibiu și al localităților limitrofe, reprezintă principala sursă de aprovizionare cu apă a marilor cartiere din municipiul Sibiu: Valea Aurie, Hipodrom, Vasile Aaron, Calea Dumbrăvii – Sub Arini, precum și a cartierului Arhitecților din Cisnădie și mare parte a localității Șelimbăr.

„Lucrarea este specială datorită tehnologiei și materialului utilizat pentru conductă, respectiv polietilenă de înaltă densitate rezistentă la crăpare, exteriorul fiind compus dintr-un strat din polipropilenă. Aceste detalii fac ca montajul conductei să se realizeze fără a fi utilizat acel strat de nisip pentru pozare. Diametrul de 800 mm al conductei situează lucrarea în topul județean, fiind pentru prima dată când se utilizează acest tip de conductă, la acest diametru, în județul Sibiu și probabil la nivel national“, menționează Maier.

Bani europeni

Întreaga lucrare face parte dintr-un proiect mai amplu, elaborat pentru beneficiul municipiului Sibiu și al localităților limitrofe, fiind finanțat în cadrul POIM. În programul este prevăzută realizarea a două mari contracte, care au în vedere: înlocuirea rețelelor magistrale de transport apă potabilă, extinderea rețelelor de distribuție și transport în zonele Veterani, Câmpșor și Zona Vest, cu precădere zona Calea Șurii Mici, execuția de colectoare de canalizare în zone deficitare ale orașului. „ Valoarea totală a acestor contracte este de peste 224 milioane de lei, plus TVA. Ele sunt finanțate cu precădere din fonduri europene, Apă Canal Sibiu S.A. având la rându-i o cofinanțare de circa 14 milioane de lei, iar Primăria municipiului Sibiu având de plătit circa 4,5 milioane de lei“, a precizat Vasile Maier.

Se vor înlocui conducte mari din beton armat, oțel, fontă, azbociment cu diametre cuprinse între 300 mm  și 1000 mm, cu o vechime de peste 50 de ani, aflate deci la limita duratei de funcționare, rețele magistrale cu pierderi de apă importante și costuri foarte mari ale reparațiilor accidentale.

Scopul acestor ample lucrări este de a asigura continuitatea în aprovizionarea cu apă a abonaților, siguranța în funcționare a sistemului de apă și canalizare, o calitate a apei mereu în standardele în vigoare, utilizarea de soluții performante, moderne aliniate la ultimele exigențe europene, dar și posibilitatea susținerii și extinderii serviciilor apă-canal în zonele mărginașe municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*