Premieră la Sibiu: „Soldații. Poveste din Ferentari“

Filmul Ivanei Mladenovic, „Soldații. Poveste din Ferentari“, va avea premiera la Astra Film Cinema pe 2 februarie. Filmul redă povestea de dragoste dintre un jurnalist și un fost pușcăriaș de etnie romă, iar acțiunea are loc în Ferentari.

Adi, un antropolog de 40 de ani, se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, care promite să-l ajute să ajungă la cântăreți. Cei doi încep o relație în care se folosesc unul de celălalt: Alberto pentru bani, Adi pentru apropiere și căldură.

Provocare pentru echipa de producție

„Filmul e în primul rând o poveste de dragoste între doi bărbați, ceva cu ce se poate identifica oricine, indiferent de statut social sau de orientare sexuală. «Soldații» nu reprezintă nici o etnografie a unui cartier rom, nici o radiografie sociologică a ghetoului”, mărturisea Ivana Mladenovic, într-un interviu recent pentru Mesagerul de Sibiu. Cu toate acestea, prin natura poveștii și prin personajul lui Alberto, filmul surprinde detalii importante atât despre sărăcia din Ferentari, care – așa cum spune regizoarea în același interviu – este „o lume în sine, diferită de restul Bucureștiului”, cât și despre homosexualitatea la romi, „ceva abject, care te aruncă printre untouchables, care se spală greu, doar cu preotul și se iartă doar dacă ai făcut-o la pușcărie”. Filmul a fost realizat, în cea mai mare parte, cu actori non-profesioniști, un proces lung și complicat pentru regizoare, dar unul care contribuie la autenticitatea replicilor: „simțeam că ar fi trebuit să muncesc trei ani ca să fac un actor să spună replicile pe tonul potrivit”.

Un fenomen în cultura contemporană

Filmul a fost regizat după romanul cu acelaşi nume semnat de Adrian Șchiop, publicat la Editura Polirom. Romanul lui Adrian Șchiop a fost unul dintre cele mai apreciate ale ultimelor decenii: a obţinut premiul pentru Proză al revistei Observator Cultural şi premiul „Cea mai bună carte a anului” la Gala Bun de Tipar, ediţia 2014. „Soldații“, împreună cu fragmente din doctoratul autorului despre universul social al manelelor şi cu petrecerile tematice din Ferentari sau de la Macaz au dat naștere unui adevărat fenomen în lumea culturală românească.

Ivana Mladenovici

Primul lungmetraj

Ivana Mladenovic s-a născut în Kladovo, în 1984, a studiat la Facultatea de Drept din Belgrad, pe care a abandonat-o ca să studieze regie-film la UNATC București, unde a absolvit în 2010. S-a lansat cu „Turn Off The Lights“, un film documentar care urmărește destinul a trei pușcăriași proaspăt ieșiți din închisoare. „Soldații. Poveste din Ferentari“ este primul ei lungmetraj de ficțiune. Filmul a primit premii extrem de importante în Europa: Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiţia lungmetrajelor de debut; o mențiune specială din partea juriului celei de 18-a ediții a Premios Sebastiane, secțiune a Festivalului de Film de la San Sebastián dedicată filmelor LGBTI.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*