Prețul carburanților continuă să crească. Motorina a înregistrat o scumpire mai accentuată

Prețul carburanților a crescut în ultima lună, în ciuda compensării de la pompă. Motorina a înregistrat creșteri mai mari ale prețurilor, comparativ cu benzina.

Prețul mediu al unui litru de benzină standard s-a majorat cu 1,8% în ultima lună, ajungând la 6,97 de lei, scrie agenția de presă Rador, citată de Monitorul de Cluj. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,2%, până la o medie de 8,44 de lei.

Prețurile sunt calculate după scăderea celor 50 de bani acordați drept compensare la pompă, prin Ordonanță guvernamentală, până la sfârșitul anului.

În această perioadă, România se află pe locul opt în Uniunea Europeană, în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, și pe locul şase între statele UE, în ceea ce privește cel mai mic preț la motorină.

Guvernul a prelungit, până la sfârşitul anului, măsura privind reducerea preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru.

Pentru primele luni de aplicare a acestei măsuri impactul bugetar a fost estimat la aproximativ 600 de milioane de lei, iar pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, autorităţile estimează acelaşi impact.

Ordonanţa 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină a intrat în vigoare la 1 iulie. Potrivit actului normativ, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*