Prețul vieții. Dificultăți la recoltarea plasmei pentru tratamentul COVID-19

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Sibiu (CTS) au fost nevoiţi să aducă plasmă de la Deva, pentru un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, după ce, de la începutul pandemiei şi până în prezent, doar un sfert dintre pacienţii vindecaţi şi selectaţi pentru donare au putut efectiv să doneze pentru cei infectaţi.

„Nu exista plasmă validată şi nefolosită de Spitalul Clinic Judeţean Sibiu. Am trimis salvarea după plasmă la Deva pentru că avem solicitare de la spital“, a explicat Livia Mareş, din partea CTS Sibiu, pentru Agerpres.

Zece donatori

Potrivit acesteia, de la începutul pandemiei şi până în prezent, s-a reuşit recoltarea de plasmă de la zece pacienţi vindecaţi de COVID-19, majoritatea cadre medicale. „De la începutul pandemiei şi până în prezent, la CTS Sibiu s-au recoltat 8×3 unităţi plasmă prin procedura de plasmafereză şi 4 unităţi plasmă recoltate prin procedura clasică, de la persoane vindecate de COVID-19. Au donat cinci bărbaţi cinci femei cu vârste cuprinse între 25-52 ani. Doar doi dintre ei nu sunt personal medical (medici, asistenţi, infirmieri)“, a mai spus Livia Mareş.

Restricții de procedură

Nu toţi pacienţii vindecaţi de COVID-19 pot dona plasmă pentru alţi bolnavi. La Sibiu există, până în prezent, peste 400 de persoane vindecate. Au fost selectate 38 de persoane care au fost testate ca să poată dona plasmă, iar dintre acestea doar un sfert au reuşit să şi doneze, restul fiind respinse din motive medicale.

„Au fost mai multe persoane care au dorit să doneze plasmă, dar nu s-au încadrat criteriilor medicale generale de selecţie. Au fost selectate 38 persoane care au fost testate sau sunt în curs de testare, dar doar cei 10 au şi finalizat procedura, doi dintre ei, a doua oară. Ceilalţi au fost respinşi, desigur, tot pe criterii medicale, cum ar fi titru mic de anticorpi sau absenţa lor, transaminaze crescute sau alţi parametri biochimici datorită tratamentului medicamentos“, a arătat reprezentantul CTS.

Şeful Secţiei Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Victoria Bîrluţiu, cea care a tratat cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19, se numără printre cei care au făcut un apel la sibienii care s-au vindecat să doneze plasmă pentru cei care se află încă în stare critică.

50 este numărul deceselor înregistrate în județul Sibiu din cauza COVID-19

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*