Prețurile rămân stabile pe piața imobiliară sibiană | ANALIZĂ

În ciuda pandemiei, prețurile caselor, apartamentelor și terenurilor din județul Sibiu se încăpățânează să rămână la aceleași valori înregistrate la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. Micile modificări de prețuri sunt date doar de flexibilitatea unor clienți grăbiți la vânzare sau în nevoie urgentă de bani lichizi. Dacă prețurile înregistrează fluctuații pozitive sau negative de câteva procente, în funcție de particularitățile fiecărei proprietăți în parte, ritmul de vânzare rămâne în unele cazuri sub așteptările dezvoltatorilor imobiliari.

Motivul scăderii numărului de tranzacții atât în perioada pandemică, cât și cea postpandemică îl reprezintă așteptarea căderii pieței, numărul mai scăzut al românilor stabiliți în străinătate care cumpără apartamente acasă, precum și finalizarea programului Prima Casă.

„În acest moment resimțim o ușoară scădere a numărului de cereri pentru apartamente, dar nu este o scădere semnificativă și este explicabilă. Nevoia de cumparare de apartamente există în continuare, dar în acest moment sunt anumiți factori care limitează accesul clienților la achiziția unui apartament, în primul rând lipsa programului Prima Casă (care se va reinterpreta prin programul „NOUA CASĂ”), apoi avem problema reîntoarcerii în activitate după șomajul tehnic și necesarul de vechime în vederea obținerii unui credit ipotecar de la băncile comerciale. Totodată restricțiile de deplasare între statele UE ne afectează, întrucât o plajă importantă de clienți o reprezintă românii stabiliți în străinătate care își doresc să investească în zona de imobiliare și care în acest moment sunt nu pot ajunge în România”, ne-a precizat Laurențiu Buduleci, dezvoltatorul imobiliar al proiectului MAGNOLIA Sibiu.

Konrad Tibor, CEO New Concept Living, cea mai mare agenție imobiliară din Sibiu consideră, la rândul lui, că anumite scăderi ale pieței imobiliare sunt cazuri izolate, iar trendul va fi cel de creștere, investițiile financiare reprezentând, din punctul lui de vedere, o strategie câștigătoare pe termen lung.

„Nu există o scădere a pieței. Desigur, sunt cazuri izolate în care anumiți proprietari sufocați în cashflow fac o reducere considerabilă pentru bunurile lor. Aceste cazuri nu reprezintă statusul pieței și nu pot să ducă la concluzia că piața a scăzut. Tot așa, dacă există un om din 1000 care trăiește cu un plămân până la 90 de ani, deși e fumător, nu înseamnă că fumatul este sănătos. Un apartament din 1000 cu preț scăzut nu semnifică scăderea pieței. Observăm următoarea diferență de perspectivă: pe de-o parte, cumpărătorii așteaptă să se dezlănțuie apocalipsa și să scadă prețurile la un nivel nemaintâlnit, motivând în mod greșit că oricum urma o scădere, că prea mare a fost creșterea în ultimii ani. Pe de altă parte, investitorii și proprietarii sunt găsiți foarte bine din punct de vedere al lichidității și nu iau deloc în calcul scăderea prețurilor.

Nici nu au motive să o facă. Iată de ce: într-o perioadă de criză geopolitică și economică, cel mai sigur mod de a îți conserva averea este în imobile, nicidecum în lichiditate (indiferent de monedă). În perioade de zbucium și schisme globale economice, valoarea banilor și riscul devalorizării este foarte mare. Astfel, este de preferat ca investitorii să aibă stoc de apartamente până la ridicarea nebuloasei”, ne-a declarat omul de afaceri sibian.

Nici Urbana, societatea municipalității și unul dintre cei mai mari administratori de spații comerciale din zona centrală, nu se plânge de lipsa încasărilor. Post pandemic, au mizat pe flexibilitate în fața clientului și totodată pe cererea ridicată venită din piață.

„SC Urbana SA gestionează un număr total de 102 spații comerciale (în proprietate sau în concesiune), din care 84 se pot închiria, restul făcând obiectul unor cereri de revendicare sau a unor litigii în curs de soluționare. Din cele 84 de spații comerciale, 71 sunt închiriate în prezent, gradul de închiriere fiind de 85%. Urbana a încasat în anul 2019 chirii în valoare de aproape 2 milioane de lei, din care, conform contractului de delegare, a virat în bugetul local al Sibiului o redevență de aproximativ 30.000 de lei. Urbana nu a înregistrat o scădere a gradului de închiriere în contextul pandemiei. S-au înregistrat câteva cereri de renunțare la spații, dar acestea au fost repede ocupate din nou. În ceea ce privește plata chiriei în contextul economic dificil al pandemiei, Urbana a flexibilizat sistemul de încasare prin discuții și negocieri cu chiriașii afectați de impactul negativ al restricțiilor”, a declarat Mirela Gligore, șef Serviciu Comunicare, Relații Externe și Marketing din cadrul Primăriei municipiului Sibiu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Uitându-se la viitor, specialiștii de pe piața imobiliară locală mizează pe creșteri ușoare și sigure. Se bazează pe măsurile care urmează a fi luate de Guvern, aportul de capital venit din investițiile din străinătate și dorința populației de a își salva economiile prin achiziția de imobile. „Prețurile vor urca datorită impactului decisiv pe care îl au banii cetățenilor străini care au început să investească în Sibiu. 2,5 miliarde de euro doar din Germania vor prinde aripi spre Europa de Est. Vânzările noastre confirm deja acest lucru. Consider cu tărie că în Sibiu nu prețurile sunt o problemă, ci politica organizațională trebuie schimbată. Companiile care nu înțeleg importanța calității și nu pun clientul pe primul loc nu vor mai vinde. Goana după cel mai mic preț în execuție trebuie să înceteze. Consider că în următoarele 12 – 24 de luni cumpărătorii locali vor aștepta degeaba prăbușirea pieței și scăderea prețurilor. În această perioadă, investitorii străini vor deveni puterea dominantă în piață. Pe termen scurt, următoarea perioadă va fi plină de provocări pentru orice antreprenor. Se va lucra mult mai mult decât înainte, dar rezultatele vor fi mai slabe. Pe termen mediu-lung, după depășirea acestei perioade, voluptatea pieței în Sibiu va fi mult mai mare decât a fost înainte de prăbușirea din 2020 datorată COVID”, susține Konrad Tibor.

Ca semn de încredere și optimism acordat viitorului, investitorii imobiliari din Magnolia au pus deja pe hârtie alte două proiecte de 2000 de apartamente. Promit să respecte atât finalizarea numărului de apartamente proiectate, cât și termenele de execuție ale acestora.

„Cu siguranță, piața imobiliară este un segment important și dinamic al economiei și cred că interesul general al tuturor celor care decid la nivel macro-economic este ca această ‘industrie’ să fie ajutată și susținută la nivel guvernamental și bancar. Lansarea programului NOUA CASĂ va avea cu siguranță efecte benefice și imediate asupra sectorului imobiliar din România, venind în sprijinul clienților și al dezvoltatorilor imobiliari deopotrivă. În ceea ce ne privește, pregătim pentru demararea la începutul anului viitor două proiecte imobiliare care însumează peste 2000 de apartamente noi în Sibiu”, a concluzionat Laurențiu Buduleci, dezvoltator MAGNOLIA.


Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*