Prima activitate de formare în cadrul proiectului „Healthy Kids”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu

În săptămâna 13 – 17 februarie, în cadrul proiectului „Healthy Kids“, finanțat prin programul Erasmus+, Coțofană Daniel și Florea Bogdan, elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu, însoțiți de profesorii Năgăra Ramona și Dudaș Nela, au participat la prima activitate transnațională de formare pe termen scurt a parteneriatului strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar în școala CEIP ANTONIO BUITRAGO GOMEZ din localitatea Cieza, regiunea Murcia, Spania.

La această mobilitate au participat elevi din cinci țări partenere: Turcia (țara coordonatoare), Spania, Polonia, Portugalia, România. Țările partenere Italia și Grecia nu au putut fi prezente la această primă activitate din motive obiective, urmând ca la următoarele mobilități ale proiectului să participe.

Timp de cinci zile, elevii coordonați de profesori au desfășurat activități interesante pe temele alimentației sănătoase și a importanței activităților sportive în viața de zi cu zi.

Întâlnirea de proiect a debutat cu vizitarea școlii, urmând discursul directorul școlii gazde care a adresat un cuvânt de bun venit tuturor participanților și a vorbit despre experiența, beneficiile și impactul proiectelor europene asupra elevilor instituției.

A urmat un workshop în care fiecare echipă și-a prezentat țara, orașul și școala, reușind astfel să-i familiarizeze pe ceilalți cu locurile natale.

S-a realizat activitatea „Prânz la cutie“ – masa de prânz la cutie a fost pregătită  cu o varietate de alimente sănătoase și nesănătoase, cum ar fi lapte, brânză, fructe, legume, suc, bomboane, chipsuri etc. Elevii au ales alimentele sănătoase și li s-a cerut să explice de ce au făcut alegerile respective.

S-a vizitat o piață tradițională locală de unde s-au cumpărat fructe și legume proaspete, acestea fiind folosite la prepararea salatei (de fructe și de legume) în școală.

A avut loc o seară culturală în care toți partenerii și-au adus produse tradiționale care au fost atent pregătite, prezentate și savurate de toți participanții.

Nici activitățile sportive nu au lipsit din program. Elevii împreună cu cadrele didactice au jucat fotbal, volei, au urcat pe munte, au vizitat obiectivele turistice din localitate și din imediata apropiere a localității.

În cele cinci zile s-au atins obiectivele propuse pentru prima activitate transnațională de formare pe termen scurt în cadrul parteneriatului strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar. Gazdele au organizat activitățile în așa fel încât totul să se desfășoare într-o atmosferă caldă, relaxantă și în același timp profesională.

Următoarea activitate va avea loc în Portugalia, în luna iunie 2017. La această activitate vor participa patru profesori din fiecare școală parteneră.

prof. Ramona NĂGĂRA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*