SECRET DE SIBIU | Prima farmacistă româncă din Sibiu

Prima femeie româncă, licențiată, proprietară a unei farmacii în județul Sibiu, producea la începutul secolului trecut medicamente și leacuri, creme și alte cosmetice recunoscute și apreciate în întreaga Transilvanie.

Anunțul oficial nr. 51.927 din 11 august 1932 prin care este comunicată licențierea farmacistei Jantea Maria (extras din Monitorul Oficial București nr. 209/07.09.1932, Anunțuri Ministeriale/Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, fila 8033) / www.digibuc.ro

Fie că era vorba de creme hidratante, cicatrizante sau regenerante, toate aveau la bază ingrediente naturale, precum și munca, dăruirea, priceperea și iubirea farmacistei născută la Ocna Sibiului: „Maria Jantea, căsătorită Simonetii, s-a născut în 10 martie 1908 în Ocna Sibiului și a absolvit cursurile Facultății de Farmacie din Cluj Napoca în mai 1932, ca apoi în septembrie să primească dreptul de liberă practică. Se angajează ca farmacistă în Ocna Sibiului la farmacia «Minerva». După trei ani lucrând aici, în 24 septembrie 1935 devine farmacist diriginte. Tot în anul 1935, farmacista susține examenul de capacitate necesar obținerii concesiei pentru înființarea unei farmacii particulare.  A absolvit cu brio acest examen, dar tumultul politic și interesele materiale au întârziat inaugurarea farmaciei, unitate pe care o deschide totuși sub numele de Izvorul Tămăduirii, în Piața Mare la nr. 13, în Casa Lutsch, în 26 octombrie 1937“, povestește Ana Maria Păpureanu, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Rețete originale

Încrezătoare în puterea cosmeticelor sale și a avantajelor acestora, Maria Jantea nu doar că a vândut cu succes cosmeticele, însă a și înregistrat și patentat formulele originale ale acestora: „cosmeticele după rețete proprii ale doamnei Jantea aveau succes și erau comercializate în cantități mari. Știm cu siguranță că erau naturale și au fost patentate oficial împreună cu formulele lor originale, formule care din pacate, până astăzi nu au fost încă găsite de noi. În ciuda acestui fapt, nu o să renunțăm la cercetări“, adaugă Ana Maria Păpureanu.

Comuniștii au pus capăt poveștii de succes

Localizată exact în inima orașului, în clădirea care astăzi este sediul Forumului German, având ca proprietar o femeie tânără și talentată, farmacia Izvorul Tămăduirii a ajuns repede pe culmile succesului. Faptul că aici se preparau medicamente în cantități mari, precum și cosmetice de cea mai bună calitate, a adus prestigiu farmacistei Jantea, dar și o situație financiară de invidiat. Succesul tinerei a fost însă scurt, asemenea tuturor farmaciilor particulare din Sibiu, farmacia „Izvorul Tămăduirii” fiind naționalizată în 1949, după 12 ani de activitate. Maria Jantea a continuat să lucreze ca farmacistă în diferite farmacii de stat din Sibiu până la pensionare.

Farmacia Mariei Jantea a funcționat în Casa Lutsch, din 1937 până în 1949

Cunoscut încă de la anul 1200 pentru primele sale spitale aflate în interiorul unor mănăstiri, precum cea de la Cârța, a călugărilor cistercieni, sau a farmaciilor datate de pe la 1400, Sibiu a rămas celebru în istoria României pentru activitatea sa medicală, cât și pentru descoperirile făcute în farmacii ca „Vulturul negru“, „Îngerul păzitor“, „Salvatorul“, „Ochiul lui Dumnezeu“ sau „Providența Divină“.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*