Prima prelevare de organe din 2017, realizată la SCJU Sibiu

Astăzi, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu  are loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacientă de 58 de ani, aflată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal.

Echipa din București, coordonată de Dr. Lungu Vasile și alcătuită din Dr. Alexandru Martiniuc și Asist. Cezar Ioniță va preleva ficatul pacientei iar echipa din Cluj, coordonată de Dr. Dan Pop și formată din Dr. Nucu Marica și Dr. Ghenți Zolti va releva rinichii donatoarei. Procedurile de prelevare au început în jurul orei 10:30. După prelevare echipele de medici vor pleca de urgență către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj.

În moarte cerebrală

Pacienta de 58 de ani a fost internată în data de 4 ianuarie 2017 cu diagnosticul de anevrism cerebral iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 6 ianuarie ora 14.30. Diagnosticul de moarte cerebrală este stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de „key donation person”. De asemenea, Dr. Sava are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Acordul pentru donare a fost obţinut de la către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

Un gest care a salvat multe vieţi

„Este prima prelevare pe care o realizăm anul acesta și împreună cu colegii din Cluj vom recolta ficatul și rinichii. Este un lucru extraordinar și benefic pentru pacienții cu diferite afecțiuni grave, aflați pe listele de așteptare, iar prelevarea este primul pas în procesul de salvare de vieţi omeneşti”, a declarat Dr. Lungu Vasile, coordonatorul echipei de la Institutul Clinic Fundeni.

“Pe lângă implicarea și eforturile medicilor atât la nivel la nivel local, prin coordonarea acestei activități, cât și la nivelul centrelor naționale de transplant, trebuie să subliniem gestul de mare umanitate al familiei, care a fost de acord cu prelevarea și căreia îi mulțumim”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Sprijin de la MAI

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013. Prelevarea realizată la SCJU Sibiu este prima din martie 2014 încoace.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*